Mai multe măsuri ce vizează activitatea instituțiilor publice au fost stabilite recent de Guvern, printr-o ordonanță ce se aplică deja. Pe lângă înghețarea angajărilor la stat până la sfârșitul anului, s-a stabilit acum introducerea unei reguli temporare pentru transferul funcționarilor publici. Concret, transferul acestora într-o altă instituție se poate face, până în decembrie, nu doar cu acordul șefului instituției la care se dorește mutarea, ci și a celui de la actualul loc de muncă.
OUG 34/2023, ce se aplică din 15 mai, conține o serie de măsuri, majoritatea vizând reducerea deficitului bugetar actual.
Una dintre măsurile cuprinse în ordonanța amintită vizează transferul funcționarilor publici la cerere. Mai precis,
până la finalul anului,
“transferul la cerere se face la solicitarea funcționarului public, cu aprobarea conducătorului autorității sau instituției publice în care urmează să-și desfășoare activitatea funcționarul public, precum și a conducătorului autorității sau instituției publice în care își desfășoară activitatea funcționarul public”.
În mod normal, după cum stabilește
OG 57/2019 privind Codul administrativ, transferul funcționarilor publici se face doar cu aprobarea conducătorului autorității sau instituției publice unde urmează să se mute. Așadar, ca măsură temporară, până la sfârșitul anului e nevoie, atunci când vine vorba despre transferul la cerere, pe lângă aprobarea șefului instituției către care se face mutarea, și de acordul celui de unde se pleacă.
În plus, cele două instituții vor trebui să comunice între ele în cazul transferului unui angajat. Concret, autoritatea sau instituția publică unde se face transferul la cerere al funcționarului public va trebui să o înștiințeze, în termen de două zile lucrătoare de la data aprobării cererii de transfer, pe cea în cadrul căreia își desfășoară activitatea funcționarul public despre aprobarea cererii de transfer.
Șeful instituției publice de la care se transferă funcționarul public trebuie să emită actul administrativ de modificare a raporturilor de serviciu sau, în situația în care, prin plecarea angajatului, este afectată desfășurarea activității, să comunice
refuzul motivat al transferului la cerere. Refuzul trebuie comunicat în cel mult cinci zile lucrătoare de la primirea înștiințării.
„Transferul la cerere operează de la data modificării raportului de serviciu, stabilită prin actul administrativ emis de conducătorul autorității sau instituției publice de la care se transferă funcționarul public și care nu poate depăși 30 de zile calendaristice de la data emiterii actului administrativ”, mai scrie în ordonanță.
În cazul cererilor de transfer depuse anterior intrării în vigoare a acestei măsuri, respectiv înainte de 15 mai, regulile folosite sunt cele în vigoare la acea dată.
OUG 34/2023 mai stabilește și
înghețarea, în 2023, a angajărilor în instituțiile de stat, dar și faptul că instituțiile publice nu mai pot, în acest an, să cumpere, să preia în leasing sau să închirieze autoturisme sau mobilier.
Comentarii articol (9)