Legislația în vigoare obligă proprietarii de mașini să anunțe asigurătorul atunci când vând mașina care apare în polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Pe lângă obligația în sine, mai sunt câteva motive pentru care vânzătorul unei mașini ar trebui să anunțe asigurătorul de înstrăinarea mașinii. În primul rând, când nu-și anunță asigurătorul de vânzarea mașinii, fostul proprietar riscă scăderea clasei de bonus-malus, dacă cel căruia i-a vândut mașina e implicat într-un accident rutier. În plus, la vânzarea mașinii, foștii proprietari pot cere returnarea parțială a sumei plătite pentru RCA.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
După cum stabilește Legea asigurărilor RCA nr. 132/2017, asigurații trebuie să înștiințeze asigurătorul RCA, în termen de cinci zile, în situația în care “informațiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”.
Vânzarea unei mașini este o astfel de situație, deoarece, în legătură cu respectiva mașină, o altă persoană trebuie să apară pe polița RCA.
În cazul în care nu anunță asigurătorul RCA, vânzătorul unei mașini riscă aplicare de malus, respectiv scăderea clasei de bonus-malus pentru asigurarea RCA pe care o încheie ulterior vânzării pentru o altă mașină, dacă noul proprietar al acesteia este implicat într-un accident rutier, iar pe polița de asigurare obligatorie apare tot vechiul proprietar.
Efectul reducerii clasei de bonus-malus este, de fapt, creșterea prețului polițelor RCA pe care le încheie o persoană.
Un alt motiv pentru care trebuie anunțat asigurătorul este că pot apărea probleme la stabilirea dreptului la despăgubire pentru noul deținător al mașinii, dacă polița RCA este, în continuare, pe numele vechiului proprietar.
În plus, tot Legea 132/2017 a asigurărilor RCA stabilește că, la vânzarea mașinii, foștii proprietari au posibilitatea de a-și recupera parțial banii plătiți pe asigurare.
Concret, “atunci când asiguratul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptățit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA”, potrivit actului normativ.
Acest lucru e posibil doar la încetarea contractului RCA, respectiv la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la vânzarea vehiculului, însoțită de documente justificative, dar și la data la care vehiculul este radiat din circulație.
Recuperarea banilor e posibilă doar dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării, adică dacă de când a fost încheiată polița nu au avut loc accidente din vina deținătorului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (2)