În cazul împuterniciților, însă, era nevoie ca împuternicirile lor notariale originale să fie transmise către AFM înainte de a putea depune efectiv declarațiile de mediu. Transmiterea se putea face fie prin depunerea direct la sediul AFM, fie prin trimiterea acesteia prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. La fel se întâmpla și în cazul prelungirii valabilității împuternicirilor (când este nevoie de împuterniciri notariale noi).
Din rațiuni de debirocratizare, Ordinul Ministerului Mediului 1.908/2023, care a apărut în Monitorul Oficial și care este în vigoare din 12 iulie 2023, a eliminat obligația de a depune împuternicirile notariale originale la AFM, indiferent că se depun în persoană sau prin poșta clasică ori curier. Reprezentanții ministerului susțineau, la momentul inițierii ordinului, că majoritatea celor care folosesc platforma online a AFM sunt împuterniciți, astfel că ideea este de a-i degreva de o obligație inutilă, în contextul în care autoritățile oricum pot verifica identitatea lor direct prin semnătura electronică calificată.
„Având în vedere că, la data prezentei, AFM deține aplicaţia informatică «Depunere declarații online», pe platforma informatică dedicată eTax, unde toate documentele încărcate trebuie semnate electronic cu certificatul calificat deţinut de persoana fizică reprezentant legal/împuternicit al persoanei juridice sau al entităţii fără personalitate juridică, iar verificarea veridicităţii şi actualităţii datelor se face deja cu emitenţii certificatului calificat (prin intermediul unor platforme puse la dispoziție de aceștia), considerăm oportună eliminarea obligativității comunicării împuternicirii notariale în original la sediul AFM.
În fapt, prin actul normativ propus se asigură cadrul legal necesar pentru soluționarea cererilor de înrolare realizate prin persoane împuternicite, la momentul analizei, la fel ca în cazul contribuabililor care se înrolează prin reprezentant legal (în cazul acestora se acceptă documentul justificativ încărcat -- certificat constatator de la Registrul comerțului, decizie numire, hotărâre judecătorească de validare a alegerilor etc. --, nefiind necesar să-l transmită și în original), în contextul în care circa 65% dintre înrolări sunt realizate prin împuternicit (...)”, scriau, în referatul de aprobare, inițiatorii ordinului.
Cei din minister spuneau că măsura prezintă mai multe avantaje:
- se elimină decalajul generat de timpul scurs între momentul transmiterii cererii de înrolare și momentul recepționării procurii în original la sediul AFM;
- se reduce considerabil timpul necesar pentru analiza cererilor de înrolare și a documentelor justificative care le însoțesc (anterior, aceeași cerere era analizată de două ori, atât la înregistrarea în aplicație, cât și la primirea originalului procurii);
- se elimină erorile cauzate de încărcarea unei procuri și transmiterea la sediul AFM a unei alte procuri;
- se elimină cheltuielile efectuate de contribuabili aferente transmiterii procurilor (poștă, curierat etc.) și se diminuează cantitatea de hârtie consumată de contribuabili cu operațiunile de împlicuire;
- se reduce birocrația și se simplifică procedurile administrative în vederea eficientizării și îmbunătățirii serviciilor destinate mediului de afaceri și, totodată, se ameliorează interacțiunea contribuabililor cu AFM.
Comentarii articol (0)