Comisia Europeană recomandă României să urmărească aplicarea unor politici fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, cu scopul de a pune capăt situaţiei de deficit bugetar excesiv din România până în 2024, şi de a consolida poziţia externă a României. Totodată, Comisia cere României să reducă măsurile de sprijin acordate populaţiei şi firmelor pentru plata energiei.
Comisia a publicat miercuri raportul de ţară 2023 pentru România. Acesta evaluează progresul României în abordarea recomandărilor specifice de ţară relevante adoptate de Consiliu între 2019 şi 2022, realizând un bilanţ al implementării de către România a planului de redresare şi rezilienţă.
Pe baza acestei analize, raportul de ţară a identificat lacune în ceea ce priveşte acele provocări care nu sunt abordate sau doar parţial abordate de planul de redresare şi rezilienţă, precum şi provocări noi şi emergente.
Guvernul anticipează că deficitul bugetar va scădea la 4,4% din PIB în 2023 şi la 2,9% din PIB în 2024, aşa cum recomandă Comisia Europeană pentru ieşirea din procedura de deficit excesiv.
Comisia Europeană estimează în schimb că România va consemna un deficit bugetar de 4,7% din PIB în acest an şi de 4,4% din PIB în cel viitor.
Pe lângă recomandarea referitoare la reducerea deficitului bugetar excesiv, Comisia spune României să reducă măsurile de sprijin energetic, în vigoare până la sfârşitul anului 2023, folosind economiile aferente pentru a reduce deficitul public.
În cazul în care creşterea reînnoită a preţurilor energiei va necesita măsuri de sprijin, România ar trebui să se asigure că acestea sunt orientate spre protejarea gospodărilor şi firmelor vulnerabile, că sunt posibile din punct de vedere fiscal şi menţin stimularea economiei de energie.
Comisia spune României să menţină finanţarea investiţiilor publice la nivel naţional şi să asigure absorbţia efectivă a granturilor RRF şi a altor fonduri UE, în special pentru a promova tranziţia ecologică şi digitală.
Pentru perioada de după 2024, România trebuie să urmărească în continuare o strategie fiscală pe termen mediu de consolidare graduală şi durabilă, combinată cu investiţii şi reforme care să conducă la o creştere durabilă mai mare, pentru a obţine o poziţie fiscală prudentă pe termen mediu.
O altă recomandare făcută de Comisie este asigurarea unei guvernanţe eficace şi consolidarea capacităţii administrative pentru a permite o implementare continuă, rapidă şi constantă a planului de redresare şi rezilienţă.
Bugetul sesiunii „Casa Verde Fotovoltaice” pentru Regiunea Centru, epuizat în trei minute
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că bugetul de 245,060 de milioane de lei alocat sesiunii de finanțare în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” pentru Regiunea Centru s-a epuizat într-un timp record de doar trei minute de la deschiderea înscrierilor, notează Agerpres.
"Astăzi, 24 mai 2023, ora 10:00, a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională - Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea Regiunea Centru - judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Bugetul de 245.060.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele trei minute prin înscrierea unui număr de 12.253 de persoane fizice", precizează instituţia într-un comunicat de presă.
Alte 12.253 de case unifamiliale vor putea fi dotate cu panouri solare, de data aceasta în Regiunea Centru. În a doua rundă de înscrieri în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice, care a început în această dimineaţă, s-a consumat întregul buget de înscrieri în 3 minute. În Regiunea Centru, am alocat aproape 250 de milioane de lei pentru a ajuta familiile să îşi reducă facturile şi să utilizeze energie verde”, a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Potrivit acestuia, sistemul informatic a făcut faţă şi de această dată cererii uriaşe. ”Felicitări colegilor, mulţumiri STS! Săptămâna viitoare va fi rândul judeţelor din Moldova, mai exact Regiunea Nord Est, iar apoi, în a doua săptămână a lunii iunie işi vor putea înregistra cererile locuitorii din Regiunea Nord Vest”, a mai transmis ministrul.
Programul sesiunilor de finanţare va continua astfel: 29 - 31 mai pentru Regiunea Nord Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), cu un buget de 279.480.000 lei; 6 - 8 iunie în Regiunea Nord Vest (judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) - buget de 240.020.000 lei; 9 - 12 iunie în Regiunea Sud Est (judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea) - buget de 212.400.000 lei; 14 - 16 iunie în Regiunea Sud Muntenia (judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman) - buget de 280.900.000 lei; 19 - 21 iunie în Regiunea Sud Vest (judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) - buget de 174.300.000 lei; 22 - 26 iunie în Regiunea Vest (judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) - buget de 200.480.000 lei.
Înmatricularea mașinilor va putea fi făcută online. Guvernul aprobă o OUG
Guvernul va aproba, prin ordonanţă de urgenţă, un nou proiect de digitalizare la nivelul MAI care vizează procesul de debirocratizare completă a înmatriculării autovehiculelor, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.
„Astăzi, de asemenea, tot printr-o ordonanţă de urgenţă, facem un pas important în ceea ce înseamnă procesul de debirocratizare completă a înmatriculării autovehiculelor. Este, practic, un proiect - dacă nu mă înşel, al cincilea proiect - de digitalizare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în perioada 2022-2023, care, practic, va asigura cadrul necesar pentru MAI să creeze şi să gestioneze o aplicaţie prin care cetăţenii pot înmatricula un autovehicul, pot să transcrie dreptul de proprietate sau să radieze un vehicul - practic, să poată face aceste demersuri fără a fi nevoie să se mai deplaseze la sediul serviciilor de înmatriculare”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.
Comentarii articol (0)