Lista de situații în care contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului cuprinde, începând de azi și: „h) desfăşurarea, pe bază de contract încheiat în condiţiile legii, a unei activităţi specifice în calitate de asistent maternal, asistent personal al persoanei cu handicap grav sau asistent personal profesionist”. Completarea listei de la art. 51 din Codul muncii a fost făcută prin Legea nr. 140/2023, apărută vineri în Monitorul Oficial.
În mod similar, a fost modificat și Codul administrativ pentru a adăuga o nouă situație de suspendare a raportului de serviciu la iniţiativa funcţionarului public.
Cei care au inițiat modificarea arătau că, în lipsa ei, cel care era angajat/funcționar public și intenționa să devină asistent maternal, asistent personal al persoanei cu handicap grav sau asistent personal profesionist putea să suspende raportul de muncă sau de serviciu doar prin acord cu angajatorul - o situație de concediu fără plată în interes personal. Practic, dacă nu exista acordul angajatorului, aceste persoane nu puteau să-și asume vreuna dintre acele calități.
Totodată, în cazul funcționarilor publici mai exista o problemă și în materie de incompatibilități. Legea nr. 140/2023 a înlăturat și această incompatibilitate.
În forma ințială a proiectului care a devenit Legea 140 era precizat și beneficiul vechimii în grad profesional pentru perioada în care funcționarul desășura activități specifice în vreuna dintre cele trei calități în discuție, dar deputații au eliminat această prevedere, cu următoarea explicație: „Întrucât activitatea desfășurată de un asistent maternal, asistent personal profesionist sau asistent personal al persoanei cu handicap grav nu poate fi considerată vechime în muncă în gradul funcției publice, vechime ce presupune și dobândirea de competențe profesionale sporite, de natură să permită exercitarea unor sarcini de serviciu în acord cu vechimea în grad deținută, precum și promovarea în grad a funcționarului public”.
Consiliul Economic și Social a avizat negativ proiectul de lege, spunând că proiectul are prevederi echivoce și care riscă să interfereze cu alte norme aplicabile.