ACCES PREMIUM
De ce premium?
Procedură nouă
UPDATE: Sponsorizări: Cum procedează firmele dacă după redirecționare impozitul se rectifică, fiind redus. Diferența redirecționată în plus se declară și plătește Fiscului
Dacă nu este fructificată valoarea maximă ce poate fi scăzută din impozitul micro sau pe profit prin sponsorizări, firmele pot alege să redirecționeze diferența rămasă în maximum șase luni de la termenul declarației pentru impozitul micro pe trimestrul IV sau al declarației anuale de impozit pe profit, conform legislației fiscale. După redirecționare, dacă impozitul se rectifică, fiind diminuat, atunci firmele trebuie să achite statului diferența redirecționată în plus, conform unei proceduri oficializate joi.
Articolul continuă mai jos
Conform
Codului fiscal, dacă nu este fructificată
valoarea maximă ce poate fi scăzută din ambele impozite pe afaceri prin sponsorizări, firmele pot alege
să redirecționeze diferența rămasă în maximum șase luni de la termenul declarației 100 (impozitul micro pe trimestrul IV) sau al declarației 101 (impozitul anual pe profit). Redirecționarea se face tot pentru sponsorizări prin formularul 177.
Totuși, poate să apară situația în care,
ulterior redirecționării, este nevoie de o rectificare a impozitului pe afacere, acesta fiind diminuat. În acest caz, diferența redirecționată în plus trebuie plătită către Fisc, însă era nevoie de o procedură specială în acest sens - care a apărut în Monitorul Oficial, fiind prinsă în
Ordinul Fiscului 1.090/2023, și este în vigoare din
13 iulie 2023.
„În situația în care, ulterior depunerii formularului 177 «Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor», impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat al anului pentru care s-a dispus redirecționarea se rectifică în sensul diminuării acestuia, iar contribuabilii au redirecționat o sumă mai mare decât suma care putea fi redirecționată, potrivit legii, aceștia datorează bugetului de stat diferența de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus”, este explicat în noul ordin.
În mare, procedura arată în felul următor:1. Companiile trebuie să determine, mai întâi, valoarea impozitului sau a diferenței de impozit care poate fi redirecționată luând în calcul valoarea impozitului datorat diminuat, stabilit în urma rectificării. Apoi, aceștia trebuie să determine diferența de impozit care a fost redirecționată în plus față de suma care poate fi redirecționată, potrivit legii. Se prevede câte o procedură succintă pentru fiecare tip de impozit.
2. Diferența pozitivă rezultată din calculul efectuat de companii, ce reprezintă diferența de impozit care a fost redirecționată în plus, se declară prin formularul 100 (declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat). Totdată, diferența se achită către Fisc.
Pentru a implementa procedura amintită, prin Ordinul Fiscului 1.090/2023 au fost operate și unele modificări în privința formularului 100.
Temporar, termenul pentru declarația 100 pentru impozitul micro pe trimestrul IV și termenul pentru declarația 101 pentru impozitul anual pe profit este
25 iunie, conform OUG 153/2020. Asta înseamnă că redirecționările se fac, prin formularul 177, până în luna decembrie.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.