ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Oficial: Mai multe modificări ale Codului fiscal, ce țin de sfera TVA-ului, se aplică din 8 martie
Mai multe ajustări ale prevederilor Codului fiscal, ce țin de domeniul TVA-ului și de domeniul accizelor, sunt incluse într-o lege apărută recent în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
Este vorba despre
Legea 33/2024, care a apărut recent în Monitorul Oficial și care intră în vigoare la data de
8 martie 2024. Majoritatea măsurilor au legătură cu TVA-ul, dar există și ceva ce ține de accize. Iată, pe scurt, principalele modificări operate la Codul fiscal:
1. Când e vorba de reduceri de preț acordate ulterior, baza de impozitare a TVA se poate ajusta în mai multe situații (art. I, pct. 1, 7 din noua lege). Până acum, baza de impozitare a TVA se putea ajusta doar dacă reducerile de preț erau acordate, după livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor, direct clienților. Prevederile au fost modificate în așa fel încât ajustarea să fie posibilă pentru toate reducerile de preț acordate ulterior, indiferent dacă acestea sunt acordate direct clienților sau prin alte mecanisme de reducere a prețului. Totodată, s-a introdus o regulă nouă potrivit căreia dacă reducerile de preț nu sunt acordate direct clientului, furnizorii de bunuri și/sau prestatorii de servicii trebuie să emită pentru fiecare perioadă fiscală un document centralizator în vederea ajustării bazei de impozitare.
2. Comerț online în UE: Clarificare pentru termenul de depunere a declarațiilor speciale de TVA (art. I, pct. 2, 3, 4). În cazul aplicării regimurilor speciale de TVA pentru comerț online în UE, firmele trebuie să depună o declarație specială de TVA până la sfârșitul lunii de după fiecare perioadă fiscală. Deși până acum exista o clarificare a autorităților europene că acest termen trebuie respectat indiferent că pică într-o zi lucrătoare sau nelucrătoare, autoritățile de la noi spun că era nevoie de introducerea unei reguli exprese în Codul fiscal.
3. O nouă raportare fiscală ce vizează indirect comercianții online a fost introdusă pentru combaterea fraudelor de TVA (art. I, pct 6). Din 2024 se introduce o nouă raportare fiscală ce vizează indirect activitatea comercianților online. Obligația de raportare revine, mai exact, prestatorilor de servicii de plăți online, scopul fiind combaterea fraudelor de TVA. Raportarea trebuie făcută trimestrial până în ultima zi calendaristică a lunii de după fiecare trimestru, ceea ce înseamnă că prima raportare are termenul 30 aprilie 2024 (pentru perioada ianuarie - martie 2024).
4. Modificare punctuală la regulile accizelor pentru gaze naturale (art. I, pct. 8). Referitor la gazele naturale, s-a introdus o prevedere nouă conform căreia nu se consideră ca fiind fapt generator de accize consumul de gaz natural folosit pentru menținerea capacității de a transporta şi de a distribui gaz natural, însă asta în limitele stabilite de autoritatea de reglementare în domeniu. Cu alte cuvinte, nu intervine obligația de plată a accizelor în situațiile amintite, așa cum se întâmplă deja în cazul energiei electrice - vorbim, practic, de o uniformizare a tratamentului fiscal.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.