Răspunderea disciplinară există dacă avem o faptă ilicită și comisă de salariat cu vinovăție, producându-se un rezultat dăunător ca urmare a acelei fapte. „Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici”, scrie în Codul muncii.
Fapta se petrece, în general, în interiorul programului de lucru, dar nu e exclus să se petreacă și în afara orelor de program , tot așa cum se poate ca ea să se petreacă la sediul angajatorului, punctul sau postul de lucru, în mașina de serviciu pe care angajatul o folosește să facă diversele comisioane pe timpul zilei - deci, în linii mari, „la locul de muncă”. Dar abaterea disciplinară poate să aibă loc și când angajatul se află în delegare ori detașare, abateri disciplinare pot exista chiar și în cazul angajaților ce lucrează de acasă sau de oriunde altundeva, fiind în telemuncă. Cât despre faptele petrecute în afara orelor de program, dacă se dovedește că acestea au legătură cu munca angajatului, dacă disturbă în vreun fel disciplina muncii, dacă sunt încălcate atribuțiile pe care angajatul le are în fișa postului, atunci vorbim tot de o abatere disciplinară.
„Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă”, scrie în cod. Deși este în afara locului de muncă, angajatul e plecat în delegație tot în legătură cu munca sa, are de îndeplinit niște sarcini specifice, fiind pasibil în continuare de a răspunde disciplinar pentru fapte ce contravin disciplinei muncii.
Așa cum aminteam, cu o altă ocazie, abateri disciplinare se pot comite chiar și în teambuilding-uri, cu atât mai mult atunci când acestea au scop de formare profesională (de aceea, sfatul specialiștilor în resurse umane ori SSM e ca plecările de tip teambuilding să fie atent reglementate la nivel intern, întrucât ele au tendința uneori să se transforme în cu totul altceva). Un exemplu poate fi acela în care un angajat hărțuiește o colegă de-ale sale pe parcursul teambuilding-ului. Doar pentru că fapta s-a comis în afara birourilor unde își desfășoară cei doi activitățile nu înseamnă că angajatul nu poate fi tras la răspundere pentru ea.
Notă: Refuzul însuși cu privire la dispoziția de delegare poate fi considerat abatere disciplinară - angajatul refuză, în mod nejustificat, să plece în delegație, adică, practic, refuză să respecte dispozițiile angajatorului.
În concluzie, angajatul delegat poate fi tras la răspundere pentru abateri comise în timpul delegației - de principiu, comise în timpul orelor de program. Rămâne în picioare însă ideea că angajatul, chiar și în afara orelor de program, poate să fie tras la răspundere pentru anumite abateri disciplinare.