Codul muncii și întregul ansamblu normativ din care face parte reglementează în linii mari, relațiile de muncă, însă atât regulile concrete și specifice unității, cât și modul lor de aplicare sunt specifice fiecărei unități și stabilite prin negociere colectivă (cazul contractului colectiv de muncă) și/sau prin consultare colectivă (cazul regulamentului intern).
Negocierea este, în acest moment, obligatorie în unitățile care au peste 10 salariați, exceptate fiind în continuare microîntreprinderile, în cazul în care niciun salariat din unitatea respectivă nu face parte dintr-o organizație sindicală aptă să solicite o astfel de negociere.
Regulamentul intern este obligatoriu pentru toți angajatorii - în sensul că toți trebuie să-l aibă, oricare ar fi numărul salariaților și, chiar dacă obligația de a-l întocmi este a angajatorului, consultarea lucrătorilor este obligatorie.
Într-adevăr, faptul că nu se precizează explicit că angajatorul ar trebui să facă dovada consultării, poate conduce la o interpretare eronată, însă tot angajatorul este cel care ar trebui să facă dovada că a respectat această etapă, că și-a consultat colectiv salariații, din moment ce are obligația să o facă.
La fel de adevărat este și că, în lipsa unei precizări concrete a modului în care ar trebui să se desfășoare aceste consultări, se poate ajunge în situația în care consultarea este, pur și simplu, „bifată” prin semnarea unor documente.
Ce înseamnă, de fapt, consultarea?
Avem 3 acte normative care definesc consultarea ca fiind
- „schimbul de păreri și stabilirea unui dialog între angajator și reprezentanții angajaților” (Legea 467/2006),
- „pentru buna desfășurare a relațiilor de muncă, participanții la raporturile de muncă se vor informa și se vor consulta reciproc” (Codul muncii) și
- „schimbul de opinii și informații și stabilirea unui dialog între partenerii sociali” (Legea 367/2022).
Codul muncii stabilește, în primul rând, că dispozițiile regulamentului intern sunt opozabile lucrătorilor din momentul în care aceștia le cunosc, dar și că regulamentul intern trebuie comunicat fiecărui salariat în prima zi de lucru.
Practic, în privința comunicării sunt stabilite mai clar o serie de aspecte, inclusiv faptul că angajatorul este cel care trebuie să probeze că i-a comunicat fiecărui salariat regulamentul intern.
Sigur, o interpretare superficială a normelor specifice poate conduce la concluzia că și această obligație ar putea fi „bifată” tot prin semnarea unor „hârtii” atunci când varianta comunicării este cea clasică, dar, de fapt, fiecare lucrător trebuie să se afle în posesia regulamentului intern.
Cu alte cuvinte, nu este suficientă o ședință în cadrul căreia un reprezentant al angajatorului citește regulamentul intern și la final fiecare salariat semnează că l-a auzit, ci trebuie înmânată o copie a acestuia.
De unde această concluzie?
Art. 243 alin (2) prevede: „Aducerea la cunoștința salariaților a prevederilor regulamentului intern se poate realiza pe suport hârtie sau în format electronic, cu condiția ca, în acest din urmă caz, documentul să fie accesibil salariatului și să poată fi stocat și printat de către acesta”.
Astfel, este posibilă alegerea variantei în format electronic, dacă lucrătorii au la dispoziție un dispozitiv cu ajutorul căruia să poată accesa și/sau stoca ori imprima fișierul care conține regulamentul intern.
Pentru telesalariați se poate aprecia că varianta în format electronic este cea mai potrivită, ținând cont de specificul activității și chiar de definiția telemuncii, însă în cazul celorlalte categorii de salariați acest aspect ar trebui stabilit de la caz la caz.
Având ca reper dispozițiile specifice variantei în format electronic, constatăm că scopul nomei este de a le asigura salariaților acces permanent la dispozițiile regulamentului intern, adică de a-l deține fizic în cazul în care este comunicat pe suport hârtie.
Importanța regulamentului intern este accentuată de art. 243 alin. (4), angajatorul având obligația și de a-l afișa la sediu, indiferent de soluția aleasă pentru comunicare, pe suport hârtie sau în format electronic.