Regula generală privind repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii rămâne valabilă, aceasta fiind uniformă, timp de cinci zile în care salariatul lucrează câte opt ore, iar restul de două zile reprezintă perioadă de repaus.
Fiind o excepție de la regula generală, stabilirea unui program individualizat presupune acordul părților, iar în contractul individual de muncă se va regăsi această precizare, inclusiv modul în care timpul de muncă este repartizat în cadrul săptămânii.
În același timp, celelalte limitări și reguli vor fi respectate:
1. Durata normală a muncii, dacă ne raportăm la o normă întreagă, rămâne de 40 de ore/săptămână.Codul muncii permite o repartizare inegală a timpului de muncă și în cazul contractelor de muncă cu timp parțial, dacă nu este depășit numărul maxim de ore, zilnic, săptămânal sau lunar prevăzut în contract și cu respectarea celorlalte reguli privind repausul zilnic și săptămânal.
2. În cazul contractelor cu normă întreagă se poate presta muncă suplimentară, însă numai la solicitarea angajatorului și cu acordul salariatului.Deși Codul muncii nu indică în mod expres că solicitarea și acordul ar trebui să îmbrace forma scrisă, acest aspect este esențial în cazul în care apare un conflict de muncă, sarcina probei revenindu-i angajatorului.
Munca suplimentară, tot ca regulă generală, nu poate depăși 8 ore/săptămână, fiind și aici prevăzute 3 excepții, una pe care o pot utiliza toți angajatorii, respectiv încadrarea într-un interval de referință de cel mult 4 luni calendaristice în care media timpului de muncă să nu depășească 48 de ore/săptămână și încă două în care, prin negociere colectiv, intervalul de referință poate ajunge la 6 sau chiar 12 luni.
3. Durata minimă a repausului zilnic este de cel puțin 12 ore, iar în cazul în care durata timpului de muncă într-o zi depășește 12 ore, salariatul respectiv va beneficia de un repaus zilnic de 24 de ore.Singura excepție este munca în schimburi, repausul minim fiind de cel puțin opt ore între schimburi, însă rămâne limitarea de 40 de ore/săptămână plus încă opt de muncă suplimentară, după caz.
Concret, inclusiv în cazul muncii în schimburi angajatorul este obligat să respecte perioadele minime de repaus zilnic și săptămânal.
4. Repausul săptămânal este de cel puțin 48 și trebuie acordat după o perioadă de muncă de cinci zile, situație indicată de art. 113 alin. (1) și art. 137 alin. (1) din Codul muncii.Astfel, deși avem un termen stabilit în ore în cazul repausului săptămânal, repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii ne indică, de fapt, un termen pe zile, respectiv două zile consecutive.
În același timp, CJUE a lămurit definitiv situația repausului zilnic corespunzător celei de-a cincea zi și ultima din cele lucrătoare ale săptămânii și a celui săptămânal, în sensul că acestea se adună și astfel avem, în realitate, 60 de ore consecutive de repaus, adică este respectat și termenul de două zile.
5. Prioritar, Codul muncii a stabilit compensarea muncii suplimentare prin acordarea de ore libere plătite la nivelul salariului fiecărui lucrător, deci dacă un salariat ar lucra 10 ore/zi timp de patru zile, în a cincea zi s-ar putea compensa cele 8 ore și, astfel, este îndeplinită condiția.Codul muncii prevede, încă de la adoptarea sa (2003), săptămâna de lucru comprimată, ceea ce permite un astfel de program individualizat.
Deși o repartizare inegală a timpului de muncă în cadrul săptămânii este posibilă, oricare ar fi specificul activității și/sau voința angajatorului, un astfel de program nu ar putea fi impus, Codul muncii precizând că el trebuie să se regăsească în contractul individual de muncă.
Altfel spus, legiuitorul a stabilit că numai prin acordul părților este posibilă o astfel de repartizare, ceea ce înseamnă că nu poate fi impusă unilateral.
În același timp, chiar dacă salariatul ar fi cel care i-ar solicita angajatorului un program individualizat, oricare ar fi forma acestuia, angajatorul poate, în mod justificat și în scris, să refuze o astfel de solicitare.
Codul muncii a preluat dispozițiile Directivei care a stabilit aceste reguli și a impus motivarea în scris a refuzului pentru a păstra echilibrul în cadrul relației de muncă, salariatul având posibilitatea de a se adresa instanței.
Oricare ar fi modul de repartizare a timpului de muncă, cu respectarea limitelor prevăzute de Codul muncii, atât în cazul contractelor cu normă întreagă, cât și în al celor cu timp parțial, evidența timpului de muncă rămâne esențială, fiind la rândul ei o obligație a angajatorului.