Așa cum prevede Codul fiscal, începând din ianuarie 2023, „contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (...), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi” este scutită atât de impozitul pe venit, cât și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.
Potrivit OUG 69/2023, care a fost oficializată joi, valoarea maximă a unui tichet de masă, aflată acum la nivelul de 30 de lei, urmează să crească la 35 de lei, de la 1 august 2023, și apoi la 40 de lei, de la 1 ianuarie 2024. Prin urmare, de la aceleași date crește și suma netaxabilă zilnică ce poate fi alocată unui salariat pentru hrana asigurată la muncă.
Totuși, e important să subliniem că asigurarea hranei la locul de muncă este netaxabilă în anumite condiții prevăzute de Cod:
- acest beneficiu trebuie să fie trecut în regulamentul intern sau în contractul de muncă;
- beneficiul nu se poate cumula cu tichetele de masă - angajatorii pot fie să acorde tichete de masă, fie să asigure hrana la muncă;
- pentru acordarea beneficiului, nu se iau în calcul zilele în care salariații desfășoară activitate în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, zilele în care aceștia se află în concediu de odihnă sau medical și zilele de delegare;
- la acest beneficiu se încadrează numai hrana care este preparată în unități proprii ale angajatorului sau care este achiziționată de la unități specializate (sunt excluse soluțiile „creative” precum decontarea de către angajator a mâncării cumpărate de salariați pe cont propriu).
Important! Beneficiul nou este prins în lista celor pentru care Guvernul a stabilit, ca cerință de netaxare, și un plafon lunar total maxim de 33% din salariul de bază. Cu alte cuvinte, tratamentul fiscal favorabil se acordă doar dacă beneficiile acordate de angajator (dacă sunt trecute pe lista specială) totalizează maximum 33% din salariul de bază al angajatului vizat.