ACCES PREMIUM
De ce premium?
Care sunt principalele schimbări la CASS la care lucrează Guvernul. Sunt vizate atât veniturile salariale, cât și cele independente
Mai multe modificări fiscale importante referitoare la contribuția la sănătate (CASS) se regăsesc într-un proiect de OG aflat în lucru la Ministerul Finanțelor și care a fost consultat de avocatnet.ro. Acestea acoperă atât veniturile salariale, cât și veniturile independente.
Articolul continuă mai jos
Proiectul de OG încă este în lucru, astfel că
măsurile cuprinse în acesta ar putea să se schimbe în forma ce va apărea în dezbatere publică. Momentan, iată care sunt cele mai importante
măsuri din sfera CASS pe care le propun autoritățile:
1. O primă măsură vizează
salariații care activează în domeniul construcțiilor și în domeniul agroalimentar. Aceștia nu vor mai fi scutiți de plata CASS, astfel încât angajatorii vor trebui să achite pentru ei contribuția începând cu veniturile aferente lunii septembrie 2023. În mod normal, scutirea de CASS ar trebui să se aplice până la finalul anului 2028.
2. A doua măsură importantă pentru salariați este în privința
tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, pentru care urmează să se datoreze inclusiv CASS. În momentul de față, angajatorii care acordă aceste beneficii nu trebuie să achite CASS. Măsura se va aplica începând cu veniturile aferente lunii septembrie 2023.
3. Mai departe, o a treia măsură din sfera CASS este adresată lucrătorilor independenți. Practic,
PFA-urile ce obțin venituri independente vor trebui să achite CASS indiferent de nivelul veniturilor pe care le obțin. Asta spre deosebire de situația actuală în care CASS se plătește numai dacă veniturile independente ating echivalentul a șase salarii minime brute pe țară. În acest fel, autoritățile vor să pună salariații și lucrătorii independenți pe picior de egalitate - cel puțin când vine vorba de asigurarea la sănătate. Schimbarea se va aplica începând cu veniturile aferente anului 2024.
4. În fine, o a patra măsură importantă vizează veniturile din drepturi de
proprietate intelectuală, din
asocierea cu persoane juridice, din
chirii, din
activități agricole, silvicultură și piscicultură, din
investiții și din
alte surse. În cazul acestora se va introduce un al patrulea plafon anual privind CASS
- unul de 36 de salarii minime brute pe țară. În aceste cazuri, baza anuală de calcul a CASS va fi de 36 de salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate sunt cel puțin egale cu 36 de salarii minime brute pe țară. Măsura se va aplica începând cu veniturile aferente anului 2024.
Atenție! Proiectul de OG trebuie publicat în dezbatere publică, adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Citește mai mult despre
venituri salariale,
venituri independente,
angajatori,
salariati,
PFA,
persoane fizice,
proiect OG modificari fiscale august 2023,
declaratie unica,
declaratie unica persoane fizice,
formular 212,
CASS,
contributia la sanatate
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (6)