Dacă sunteți un lucrător detașat, beneficiați de drepturi specifice.
Lucrătorilor detașați li se aplică următoarele condiții de muncă și de încadrare în muncă ale statului membru gazdă:
● remunerația, inclusiv plata orelor suplimentare;
● numărul maxim de ore de lucru și perioadele minime de repaus;
● concediul anual minim plătit;
● sănătatea, securitatea și igiena la locul de muncă;
● condițiile de angajare (de exemplu, angajarea de personal temporar prin agenții);
● condițiile pentru femei gravide, pentru femei care au născut recent, pentru copii și pentru tineri (sub 18 ani);
● egalitatea de tratament și alte norme de prevenire a discriminării;
● condițiile de cazare, dacă sunt asigurate de angajatorul dumneavoastră;
● indemnizațiile și rambursarea cheltuielilor pentru acoperirea cheltuielilor de călătorie, masă și cazare în statul membru gazdă. Acestea sunt aplicabile dacă vi se solicită să călătoriți în timpul misiunii de muncă sau să călătoriți spre și dinspre locul dumneavoastră de muncă obișnuit din statul membru gazdă și dacă acesta este tratamentul obișnuit pentru lucrătorii din statul membru gazdă.
Atenție! Condițiile din statul membru gazdă se aplică numai dacă sunt mai avantajoase decât cele din statul membru de origine.
Ca lucrător detașat, iată ce trebuie să faceți:
- Obțineți „documentul portabil A1” (DP A1): angajatorul trebuie să solicite DP A1 în numele dumneavoastră de la instituția de securitate socială din statul membru de origine. DP A1 atestă că sunteți acoperit de sistemul de securitate socială din statul membru de origine.
- Dacă detașarea durează mai mult de trei luni, trebuie să vă înregistrați reședința la autoritățile din statul membru gazdă. Timpul petrecut în cadrul detașării nu vă da dreptul la ședere permanentă. Resortisanților din țări terțe li se pot aplica norme diferite.
- Informați-vă cu privire la contractele colective de muncă: în funcție de statul membru gazdă și de statul membru al angajatorului dumneavoastră, puteți beneficia de drepturi prin contracte colective de muncă.
Ca lucrător detașat, iată ce nu trebuie să faceți:
- Dacă sunteți cetățean al UE, al Spațiului Economic European (din Islanda, Liechtenstein și Norvegia) sau al Elveției, nu aveți nevoie de permis de muncă.
- Nu este necesară recunoașterea calificărilor dumneavoastră profesionale. S-ar putea însă să fie necesar să dați o declarație scrisă pentru anumite competențe profesionale, de exemplu pentru a opera macarale, ascensoare speciale sau mașini de găurit.
- Nu trebuie să vă înregistrați la autoritățile de securitate socială din statul membru gazdă. Sunteți în continuare asigurat(ă) în statul membru de origine. În timpul detașării nu acumulați niciun fel de drept suplimentar de securitate socială, cum ar fi drepturi la pensie sau dreptul la prestații de șomaj în statul membru gazdă.
Ce trebuie să faceți în caz că aveți o problemă
Dacă nu ați primit salariul sau nu ați primit salariul întreg, puteți:
- să încercați să rezolvați problema, atât cu angajatorul dumneavoastră din statul membru de origine, cât și cu contractantul din statul membru gazdă, deoarece ambii pot fi considerați răspunzători pentru respectarea acestor obligații;
- să contactați inspectoratul de muncă din statul membru gazdă sau de origine și să depuneți o plângere sau să inițiați o procedură judiciară. Acest lucru se poate face chiar și după încheierea perioadei de detașare și din statul membru de origine.
- să contactați atașatul român pe probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei României dacă sunteți detașat în: AT, CY, DE, EL, ES, IE, IT, FI, FR, HU, NL sau S.
Stat membru gazdă: țara în care vă desfășurați activitatea. Aceasta diferă de statul membru de origine: țara în care lucrați în mod obișnuit și locul în care își are sediul angajatorul dumneavoastră. |
Detașare pe termen lung: dacă sunteți detașat(ă) pe o perioadă mai mare de 12 luni, se aplică aproape toate condițiile de muncă și de încadrare în muncă din statul membru gazdă. Angajatorul dumneavoastră poate emite însă o notificare prin care să prelungească durata detașării dumneavoastră obișnuite de la 12 la 18 luni, menținând aceleași condiții de muncă și de încadrare în muncă. Această prelungire rămâne la aprecierea autorităților competente |
Comentarii articol (1)