Hotărârea de Guvern 1006/2023 pentru aprobarea Strategiei naționale de vaccinare în România pentru perioada 2023 – 2030 a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, permițând astfel demararea demersurilor pe care Executivul le consideră de natură să eficientizeze gradul de vaccinare al polulației. Totuși, conform unui comunicat de presă al instituției care datează din luna august, demersul are drept scop accesul gratuit la vaccinare al tuturor cetățenilor, dar se subliniază faptul că vaccinarea nu va fi obligatorie nici pentru adulți și nici în școli.
Strategia cuprinde mai multe obiective mari, printre care creșterea încrederii în vaccinarea anti-HPV, accesul la vaccinare pentru cei cu risc crescut de a contracta boli prevenibile prin vaccinare, acces universal la sănătate, inclusiv la medicamente și vaccinuri accesibile. Scopul activității de vaccinare a populației este ”asigurarea dreptului la sănătate individuală și colectivă, prin eliminarea sau reducerea morbidității, invalidității şi a mortalității prin boli transmisibile”, se arată în preambului măsurii.
Ministerul argumentează necesitatea dezvoltării unei strategii de vaccinare pe termen lung prin aceea că acoperirea vaccinală pentru boli precum difteria, tetanosul, poliomielita și rujeola a scăzut cu 10% în perioada 2009-2020, pe fondul lipsei cazurilor, dar și influenței mișcării anti-vaccin. De asemenea, demersul reprezintă o conformare a politicilor în domeniu la recomandările Consiliului Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății.
Cu toate acestea, după cum se arată în chiar textul Strategiei, pentru implementare este necesară adoptarea Legii vaccinării: ”unele probleme de reglementare generală sau specifică, sau de implementare a reglementărilor, care limitează angajamentul decidenților, al profesioniștilor și al societății pentru susținerea vaccinării”.
În ceea ce privește actul normativ invocat, un proiect cu acest obiect este înregistrat în Parlament încă din anul 2017, iar din februarie 2021 așteaptă primirea unui raport suplimentar din partea Comisiei pentru sănătate și familie, document fără de care parcursul adoptării respectivei legi nu poate fi continuat. În contextul pandemiei Covid-19, proiectul a fost propus pentru adoptare la votul final, în 2020, cuprinzând inclusiv amenzi pentru părinții care refuză să-și vaccineze copiii.
Mai multe despre conținutul acestui proiect puteți afla citind acest material. Însă, spre deosebire de strategia propusă de MS, proiectul de lege aflat în Parlament propune obligativitatea efectuării unui număr de opt vaccinuri. Referitor la acest aspect, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit acum câțiva ani că vaccinarea obligatorie a copiilor nu numai că respectă dreptul la viață privată, stabilit de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar este chiar "necesară într-o societate democratică".
Comentarii articol (1)