În luna august, stimulentele de inserție pentru creșterea copilului au totalizat 63,868 milioane de lei, iar suma medie primită de fiecare beneficiar a fost de 769,11 lei, conform informațiilor furnizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). 83.042 de persoane beneficiau în august de acest stimulent, cei mai mulți fiind din București (11.572) și din județele Cluj (4.059), Timiș (3.751) și Iași (3.462). Cele mai mari sume medii plătite în luna august au fost în județele Botoșani (921,07 lei), Vaslui (892,67 lei), Călărași (882,01 lei) și Ialomița (876,98 lei), în timp ce Bucureștiul a avut cea mai mică sumă medie -- 681,86 lei.
a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilităţi; cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi; deci cine se întoarce mai devreme de șase luni, are dreptul la această sumă pentru toată perioada, dar sub rezerva să nu se întoarcă la loc în concediu de creștere;
b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptăţite obţin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi.
Așadar, diferența între sumele de mai sus e legată de cât de mult decide părintele să stea în concediu de creștere. Persoanele care au finalizat concediul pentru creşterea copiilor se întorc la muncă beneficiază de stimulentul de inserţie în cuantum de 650 de lei după împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi, până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, respectiv patru ani în cazul copilului cu dizabilităţi.
Încă din 2023 s-a stabilit printr-o completare a ordonanței privind concediile de creștere că
adoptatorii beneficiari ai concediului de acomodare se află printre cei care pot cere stimulentul de inserție atunci când se întorc la activitatea profesională din acest concediu.
Poate mai puțin cunoscut e faptul că
beneficiarii de indemnizație de concediu de creștere care obțin venituri din prestarea efectivă a unor activități în timpul CCC, în limitele legale, desigur,
nu mai au dreptul apoi la stimulentul de inserție. Această interdicție e prevăzută de normele de aplicare ale OUG nr. 111/2010. E vorba de acea limită de venituri active care în prezent se situează la nivelul de opt indemnizații minime.
De asemenea, angajatorii au de ceva vreme noi obligații în cazul salariaților aflați în plata stimulentului de inserție. Pe lângă interdicția de a desface contractul de muncă al angajatei sau angajatului care se întoarce la muncă din CCC și intră în plata stimulentului de inserție, angajatorii mai trebui să se asigure și de alte aspecte. Detalii,
aici.
În fine, merită menționat că
și PFA-urile sunt îndreptățite, la fel ca și salariații, să intre în CCC, dar și să primească stimulentul de inserție. Regulile de acordare a stimulentului de inserție sunt similare, cu mici diferențe legate de momentul din care se pot acorda efectiv acești bani.