ACCES GRATUIT
UPDATE: Ești în CCC și ai venituri nete în limitele legale? Pierzi dreptul de a cere stimulent de inserție
Legislația aferentă concediului de creștere a copilului (CCC) s-a modificat recent, noile reguli permițânt părinților aflați în CCC să obțină venituri nete de până la 11.960 de lei, fără să piardă dreptul la indemnizație. Totuși, dacă obțin venituri pe durata acestui concediu, părinții nu vor mai avea dreptul, la întoarcerea în câmpul muncii, să solicite stimulentul de inserție.
Articolul continuă mai jos
Prevederea nu este însă nouă, ea regăsindu-se în normele de aplicare ale OUG 111/2010 (
HG 52/2011) încă din 2015: „
În situația realizării de venituri nete în condițiile art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanța de urgență (în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim - prevederea din OUG 111/2010, n.red.), persoana îndreptățită nu poate solicita stimulent de inserție".
Datorită unor modificări introduse în
OUG 111/2010,
veniturile nete anuale ce pot fi obținute fără a pierde indemnizația sunt de până la opt ori indemnizația minimă, respectiv 11.960 de lei.
Astfel, după cum reiese din prevederea citată de mai sus, dacă părintele care se află în CCC primește venituri nete care se încadrează în limitele egale care nu afectează dreptul la indemnizație nu va putea primi stimulentul de inserție.
Reamintim că stimulentul de inserție se acordă persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru intrarea în CCC (venituri supuse impozitului în ultimele 12 luni din perioada de 24 de luni dinainte de nașterea copilului), indiferent dacă optează să intre în acest concediu sau nu, la momentul reintrării în activitate. Stimulent se acordă și salariaților, și
celor care obțin venituri din alte surse, dar care sunt supuse impozitului pe venit.
Valoarea stimulentului de inserție este de:
- 1.500 lei pe lună, dacă părintele îndreptățit să intre în CCC reintră în câmpul muncii/ prestează activitate pe baza PFA-ului până când copilul împlinește vârsta de șase luni sau un an, în cazul celui cu dizabilități. Acest cuantum se acordă până la vârsta de doi ani, respectiv trei ani a copilului;
- 650 lei pe lună, după vârsta de șase luni a copilului sau un an pentru copilul cu dizabilități, care se acordă până la vârsta de trei ani, respectiv patru ani pentru cel cu dizabilități.
Datorită unor schimbări aduse legislației în vara lui 2021, stimulentul de inserție nu se acordă doar celui care iese din CCC pentru a reveni la muncă, dar și părintelui care, după terminarea concediului, oricând până la vârsta de trei ani, respectiv patru ani pentru cel cu handicap, reîncepe să obțină venituri supuse impozitului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)