Ordonanța de urgență nr. 26/2021, publicată joi în Monitorul Oficial nr. 363, aduce o serie de schimbări legate de modul în care părinții pot beneficia de stimulentul de inserție atunci când renunță la concediul de creștere și se întorc mai repede la muncă.
Chiar dacă ordonanța a fost oficializată joi, prevederile ei se vor aplica efectiv doar după ce și normele metodologice se vor modifica, autoritățile având la dispoziție pentru asta cel mult 60 de zile. Adică ordonanța va trebui să intre în vigoare până, cel târziu, în data de 7 iunie.
Ordonanța stabileşte, printre altele, că stimulentul se va acorda şi părinţilor care au finalizat concediul pentru creşterea copilului şi care se întorc la muncă oricând după împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap, dar până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, respectiv patru ani în cazul copilului cu dizabilități.
În plus, atunci când persoana îndreptăţită să primească stimulentul de inserţie nu mai obține venituri impozabile, dreptul la stimulent se va suspenda, nu va mai înceta, așa cum se întâmplă acum. Reluarea plăţii aferente stimulentului de inserţie se va face, la cerere, începând cu ziua următoare în care se realizează venituri supuse impozitului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la acea dată.
Astfel, prin aceste schimbări s-a dorit remedierea situaţiei în care părinţii care se întorceau la muncă din concediul pentru creşterea copilului îşi pierdeau dreptul la stimulentul de inserţie dacă relaţiile de muncă încetau, chiar dacă se reangajau, după o anumită perioadă, însă înainte de împlinirea vârstei de trei, respectiv patru ani a copilului.
O altă modificare importantă vizează faptul că părinţii care vor dori să revină în câmpul muncii înainte de împlinirea vârstei de şase luni a copilului, respectiv un an pentru copilul cu dizabilităţi, vor primi un stimulent de inserţie de 1.500 de lei, în locul valorii actuale de 650 lei. Această sumă va fi acordată până la împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi, urmând ca după această perioadă să primească 650 lei până la vârsta de trei ani, respectiv patru ani.
În plus, OUG 26/2021 stabilește că perioadele de șomaj tehnic sau în care s-a primit indemnizația pentru profesioniști vor fi luate în calcul la vechimea pentru concediul de creștere.
Comentarii articol (0)