Cu toate că ordonanța a fost oficializată, prevederile ei se vor aplica efectiv doar după ce și normele metodologice se vor modifica, autoritățile având la dispoziție pentru asta cel mult 60 de zile. Adică ordonanța va trebui să intre în vigoare până, cel târziu, în data de 7 iunie.
Asta înseamnă că, după ce ordonanța va intra în vigoare, stimulentul de inserție va avea două valori: una majorată (1.500 de lei) și cea folosită acum (650 de lei). Mai exact, potrivit ordonanței, valoarea stimulentului de inserție va fi:
- 1.500 de lei - în cazul părinţilor care vor dori să revină în câmpul muncii înainte de împlinirea, de către copil, a vârstei de şase luni, respectiv un an, în cazul copilului cu dizabilităţi;
- 650 de lei - în cazul părinților care vor dori să revină în activitate oricând după împlinirea, de către copil, a vârstei de şase luni, respectiv un an, în cazul copilului cu dizabilităţi.
În același timp, ordonanța prevede și că plata stimulentului de inserţie nu va mai înceta dacă părintele îndreptăţit să îl obţină nu va mai realiza venituri impozabile, aşa cum prevedea, anterior, OUG 111/2010.
De fapt, autoritățile doar vor suspenda plata dacă părintele nu mai obține venituri impozabile, iar când lucrurile revin la normal, plata stimulentului urmează să fie reluată.
Stimulentul de inserție se acordă, în baza OUG 111/2010, părinților care se află în concediul de creștere a copilului și care, din diverse motive, vor să se întoarcă mai repede la serviciu. Valoarea actuală a stimulentului de inserție este de 650 de lei, aceasta fiind folosită din primăvara lui 2017.
Din 2019, părinții care vor să revină mai repede la lucru și să beneficieze și de stimulentul de inserție trebuie să-și anunțe angajatorul despre intenția lor cu cel puțin 30 de zile înainte de momentul în care intenționează să reia raportul de muncă sau de serviciu.
Mai multe informații utile celor ce vor să renunțe la concediul de creștere și să revină la lucru pot fi citite în acest material.
Atenție! Prevederile OUG 26/2021 nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, normele de aplicare trebuie să fie modificate. Ele ar trebui să fie modificate până, cel mai târziu, pe 7 iunie 2021.
Comentarii articol (16)