1. E obligatorie?
Da, însă nu pentru absolut toți salariații. Codul muncii recunoaște dreptul la o pauză de masă, însă numai salariaților care lucrează mai mult de șase ore pe zi.
Dreptul salariaților la pauză de masă nu e doar o uzanță, e chiar un drept reglementat de Codul muncii pentru cei care lucreză mai multe ore pe zi. "În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern", scrie în Codul muncii.
Iar în cazul angajaților minori, dreptul la pauză de masă apare mai repede: după patru ore și jumătate de muncă.
2. Trebuie prevăzută undeva?
În regulamentul intern sau în contractul colectiv de muncă trebuie prevăzute condițiile de acordare ale pauzei de masă, dacă ne uităm în Codul muncii. E în avantajul angajatorului să o facă, ca să se asigure că angajații nu-și iau pauza de masă când doresc sau că aceasta durează prea mult ori sau că nu și-o iau deloc.
Faptul că nu e prevăzută nicăieri, în scris, nu înseamnă că nu există dreptul la pauză de masă. Mai există însă și alte rațiuni pentru care condițiile pauzei de masă ar trebui trecute în regulamentul intern (contractul colectiv de muncă fiind un document absent la nivelul multor angajatori) - de pildă, stabilirea unui interval orar pentru pauza de masă lasă clar pentru toată lumea că în timpul pauzei de masă salariatul nu prestează activitatea pentru care a fost angajat și nu-și îndeplinește sarcinile și atribuțiile sale, chiar dacă, teoretic, s-ar afla la dispoziția angajatorului.
Totodată, angajatorii pot să prevadă în regulament că lucrătorii nu au voie să părăsească incinta în intervalul pauzei de masă.
Pauza de masă poate fi diferit reglementată la nivel intern și în funcție de specificul activității. Dacă ne gândim acum la telesalariați, de pildă, ori în cazul celor cu alte tipuri de programe individualizate, reglementarea pauzei de masă ar putea să fie irelevantă în cazul celor care-și construiesc programul de muncă într-un mod mai puțin strict. Tototdată, devine greu de verificat de către angajator când anume mâncă angajații de acasă ori dacă iau masa în timp ce muncesc. Asta nu înseamnă că un angajator care are numai telesalariați nu trebuie să prevadă nimic cu privire la pauza de masă în regulamentul intern, doar că condițiile pot fi „mai relaxate”.
3. La un program de opt ore, pauza de masă de oră îl obligă pe angajat să stea nouă ore la muncă?
Da. În Codul muncii scrie, cât se poate de clar, că pauzele nu se includ în durata zilnică normală a timpului de muncă - desigur, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern. Or, asta înseamnă că părțile pot să convină, în contractul colectiv, sau chiar angajatorul, doar cu consultarea angajaților, în regulamentul intern, că pauza de masă e inclusă în durata acelor opt ore. Să zicem că pauza de masă e stabilită la 30 de minute, în fiecare zi de muncă, la ora 13:00, iar angajatorul e de acord ca cele 30 de minute de pauză să nu-i oblige pe lucrătorii cu program de la 9:00 la 17:00 să plece la 17:30. Totodată, angajatorul nu-i poate împiedica pe cei care nu vor să ia pauza de masă să stea încă o jumătate de oră sau o oră peste program. Este evident, de asemenea, că respectiva jumătate de oră sau o oră nu poate fi pontată ca muncă suplimentară.
4. Cum e cu pauza de masă în cazul angajaților part-time?
Deși drepturile angajaților cu normă parțială ar trebui să fie similare cu cele ale angajaților cu normă întreagă, situația pauzei de masă e că legea o reglementează expres în cazul minorilor ce lucrează peste patru ore și jumătate și în cazul adulților ce lucrează peste șase ore. De aici rezultă că pentru norme sub șase ore nu există dreptul la pauză de masă în cazul angajaților adulți, însă nimic nu-l împiedică pe angajator să acorde acest drept.
Notă: O discuție utilă despre cei care lucrează mai mult de opt ore într-o zi, în acest material.
5. Ce se întâmplă dacă angajatul suferă un accident în timpul pauzei de masă, când a decis să plece de la locul de muncă pentru a lua masa ori a-și procura mâncare?
Dacă ne uităm în normele de aplicare ale Legii SSM, vom vedea că este încadrat ca accident de traseu „accidentul survenit pe perioada pauzei reglementare de masă în locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasării de la locul de muncă la locul unde ia masa şi invers, şi care a antrenat vătămarea sau decesul”. Ca atare, chiar și dacă părăsește incinta, tot se consideră accident de traseu.
Comentarii articol (1)