Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat 60.000 de tone de grâu din România, la o licitaţie internaţională, transmite Reuters.
Marfa va fi trimisă între 5-20 octombrie.
La licitaţie internaţională GASC a căutat să cumpere grâu care să fie expediat în perioada 5-20 octombrie şi/sau 25 octombrie-10 noiembrie şi/sau 15-30 noiembrie.
Instituţia a cerut furnizorilor să prezinte oferte pe baza preţului free-on-board (FOB), iar plata ar urma să se facă la vedere (imediat) utilizând fonduri provenite de la Islamic Trade Finance Corporation (ITFC).
Grâul românesc a avut cel mai scăzut preţ la licitaţie, iar traderii spun că plafonul neoficial de preţ stabilit de Rusia face grâul rusesc mai puţin competitiv, scrie Agerpres.
"Preţul minim neoficial de export al Rusiei pare că reprezintă o frână pentru ofertele ruseşti prezentate la licitaţia GASC. Diverse companii au oferit un preţ free-on-board (FOB) de 270 de dolari pe tonă pentru grâul rusesc, permiţând grâului provenit din România şi Bulgaria să fie oferit la un preţ mai scăzut", susţine un trader german.
Combustibilii fosili sunt subvenționați cu 13 milioane de dolari pe minut, în ciuda crizei climatice
Combustibilii fosili au beneficiat de subvenții record de 13 milioane de dolari pe minut în 2022, potrivit Fondului Monetar Internațional, în ciuda faptului că au fost cauza principală a crizei climatice. Petrolul, gazul și cărbunele au beneficiat de sprijin de 7 trilioane de dolari în 2022, transmite The Guardian.
Analiza FMI a constatat că subvențiile totale pentru petrol, gaze și cărbune în 2022 au fost de 7 trilioane de dolari. Această sumă este egală cu 7% din PIB-ul global și reprezintă aproape dublul sumei alocate global pentru educație. Țările s-au angajat să elimine treptat subvențiile de ani de zile, pentru a se asigura că prețul combustibililor fosili reflectă adevăratele lor costuri de mediu, dar nu s-u întâmplat prea multe până în prezent.
Subvențiile s-au dublat în 2022 din cauza războiului din Ucraina
Subvențiile explicite, care reduc prețul carburanților pentru consumatori, s-au dublat în 2022, deoarece țările au răspuns la prețurile mai mari la energie ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina. Gospodăriile bogate au beneficiat mult mai mult de acestea decât cele sărace, a spus FMI. Subvențiile implicite, care reprezintă costurile „enorme” ale pagubelor cauzate de combustibilii fosili prin schimbările climatice și poluarea aerului, au constituit 80% din total.
Inteligența Artificială crește vânzarea de cipuri.
Gigantul de tehnologie Nvidia spune că vânzările sale au atins un record, pe măsură ce cererea pentru cipurile sale AI crește. Compania spune că veniturile din vânzări au crescut la peste 13,5 miliarde de dolari în trei luni, informează BBC.
Nvidia se așteaptă, de asemenea, ca vânzările să crească în continuare în trimestrul curent și intenționează să răscumpere acțiuni în valoare de 25 de miliarde de dolari. Acțiunile companiei au crescut cu mai mult de 6,5% în tranzacțiile extinse din New York, adăugându-se la câștigurile lor uriașe din acest an.
Nvidia a precizat că suma la care se așteaptă din venituri este de aproximativ 16 miliarde de dolari pentru cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie. Aceasta este mult mai mare decât preconizările jurnaliștilor de la Wall Street și ar echivala cu o creștere de aproximativ 170%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„O nouă eră a computerelor a început”, a declarat directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, într-un comunicat.
„Companiile din întreaga lume fac tranziția de la tradiționalele CPU, la accelerated computing și AI generativă”, a adăugat el.
Vârful de lance al acestei performanțe o constituie afacerea cu centre de date a Nvidia, care include cipuri AI. Veniturile pentru această unitate a companiei s-au ridicat la peste 10,3 miliarde de dolari, o creștere cu peste 170% față de anul trecut, deoarece furnizorii de servicii de cloud computing și marile companii de internet de consum și-au achiziționat procesoarele de generație următoare.
Comentarii articol (0)