Ordinul comun nr. 2.654/1.925/2023 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul II al anului 2023 a apărut vineri în Monitorul Oficial și prevede majorarea cu 20 de lei a valorii tichetului.
„Pentru semestrul II al anului 2023, începând cu luna octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 620 lei”, prevede ordinul, valoarea anterioară a tichetului fiind de 600 de lei.
Noua valoare se aplică începând din octombrie 2023, până la final de an, precum și în primele două luni din 2024.
Tichetele de creșă sunt doar una dintre formele prin care angajatorul își poate sprijini financiar angajații - părinți, care nu sunt în concediu de creștere și-și duc copiii la creșă ori îi lasă în grija unor bone care lucrează autorizat. Tichetele se acordă lunar, în baza unei documentații stabilite prin lege și detaliate la nivel de angajator și sunt nesupuse contribuțiilor sociale obligatorii. Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de creşă nu poate depăşi lunar suma prevăzută prin ordin de ministru, pentru fiecare copil aflat la creşă.
Recent, Ministerul Finanțelor a publicat lista actualizată a unităților emitente de tichete pe suport electronic din România, unde vedem că există la acest moment două unități care emit și tichete de creșă pe suport electronic, în contextul în care până nu demult nu exista niciuna - e vorba de UP România și Edenred.
O propunere legislativă ce prevede acordarea contravalorii în lei a tichetelor de creșă direct creșelor
Anul acesta a trecut de Senat o propunere legislativă ce prevede acordarea contravalorii în lei a tichetelor de creșă direct creșelor sau unităților asimilate, ca excepție de la regula acordării beneficiului doar pe cardurile electronice de bilete de valoare. „În situația în care tichetele de creșă nu pot fi emise pe suport electronic, contravaloarea acestora este achitată în mod direct de către angajator creșelor sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși”, prevede propunerea în forma care merge acum la deputați, pentru votul decisiv.
La momentul când a fost înaintată în Parlament această propunere, nu exista pe piață niciun emitent de astfel de tichete pe suport electronic. De aici și rațiunea pentru acordarea contravalorii în lei angajaților (cum s-a propus inițial) sau direct creșelor (cum a votat Senatul).