România, BVB
Creșteri de creșteri la mare și la Dunăre
Dacă managementul Transport Trade Services (TTS) s-ar gândi vreodată să aleagă un imn pentru transportatorul de mărfuri pe Dunăre, am sugera ca acesta să înceapă cu următorul vers: barja pe valuri plutește ușor... Dincolo de glumă, performanțele TTS de anul acesta depășesc orice așteptări. Desigur, contextul geopolitic e cel care favorizează creșterile impresionante în toate privințele: venituri, profit, prețul acțiunii pe bursă. Ucraina are nevoie ca de apă de Dunăre și de portul Constanța pentru a-și transporta cerealele, pe vreme de război. În iulie, Rusia a ieșit din acordul Mării Negre, care permitea Ucrainei exportul de cereale prin propriile porturi și transportul lor în siguranță pe Marea Negară către strâmtoarea Bosfor din Turcia, după cum arăta CNN, la momentul respectiv. Tot Rusia a bombardat mai multe porturi ucrainene, inclusiv de pe Dunăre, tocmai pentru a-i elimina și backup-ul: TTS transportă grânele ucrainene, pe fluviu, până la Constanța.
→ De reținut. Transportul de cereale a compensat din plin scăderea fluxurilor de minereuri din Rusia, pe fondul sancțiunilor internaționale impuse după invadarea Ucrainei. Marea necunoscută este legată de modul în care va fi impactată activitatea grupului de un eventual sfârșit (mult dorit, de altfel) al războiului din Ucraina. Și, tot la capitolul riscuri – e bine să fim oameni prevăzători – am mai putea veni cu o întrebare suplimentară: în anii cu secetă, când transportul pe Dunăre este profund afectat, astfel de performanțe vor mai fi posibile? Până atunci, hai să trăim din plin prezentul.Și altele de citit:
În căutare de cyber-antreprenori. Și, acum, să facem un pas lateral (dar nu foarte departe). Bitdefender, furnizorul local de soluții de securitate, care a anunțat de mai multe ori intenția de a se lista în Statele Unite, a creat o companie cu care vrea să investească în startup-uri europene din domeniul său, arată Profit.ro. Aceeași publicație scria, în decembrie 2021, că Bitdefender a angajat JPMorgan și Morgan Stanley pentru pregătirea unui IPO în SUA. Multe s-au întâmplat de atunci și nu în sensul bun. Revenind, Bitdefender Voyager Ventures va căuta cybersecurity startups aflate într-o fază incipientă de dezvoltare și le va acorda mai mult decât un simplu ajutor financiar. Bitdefender este un business antreprenorial, controlat de Florin și Măriuca Talpeș. Din 2017, în acționariat a intrat și fondul de investiții Vitruvian Partners .US, macro
America arată bine în statistici. Îmblânzirea Fed pare plauzibilă.
Grosso modo, șansele ca Federal Reserve (banca centrală a Statelor Unite) să ridice dobânda de politică monetară sunt tot mai reduse. Interpretarea mai multor seturi de date statistice publicate la sfârșit de august pare să indice asta, potrivit Reuters. Cu toate că americanii continuă să consume mult, inflația pare să evolueze în termeni rezonabili. Pe de altă parte, consumul – care generează circa două treimi din activitatea economică din Statele Unite – nu va putea rămâne la cotele actuale. Ne-o arată împuținarea banilor puși la saltea în perioada pandemiei. De asemenea, în iulie, rata economisirii a scăzut la 3,5%, cel mai mic nivel din noiembrie 2022. Unde mai pui că, din octombrie, milioane de americani vor reîncepe să achite ratele creditelor pentru studii, puse pe hold tot în era lui Covid-19.
→ De reținut. Săptămâna trecută a fost una dintre cele mai bune pentru piețe din iulie încoace. Principalii indici, S&P 500 și Nasdaq au avut salturi de 2-3%, în vreme ce Dow Jones s-a apreciat cu aproape 1,5%. Toate cele de mai sus au contribuit la creșteri, arată The Wall Street Journal. Asta, cu toate că, o parte dintre giganții tech, care au o pondere însemnată în indici, au încheiat săptămâna cu stângul. De pildă, Tesla a terminat ședința de vineri cu un minus de peste 5%, după ce a anunțat lansarea unui nou model la un preț sub așteptările analiștilor. De asemenea, nici Nvidia nu s-a simțit prea bine. Cum-necum, e o perioadă de acalmie, cu toate că unii se așteaptă ca septembrie să fie o lună nu tocmai fericită.
Elveția, banking
UBS, profituri record. Pe hârtie.
Ceea ce, în primăvară, se putea transforma într-o catastrofă pentru întregul sistem bancar elvețian se dovedește un happy-end. UBS, principala bancă din Țara Cantoanelor, care a preluat (într-o situație-limită) rivala Credit Suisse, a înregistrat cel mai mare profit trimestrial din istorie, în valoare de aproape 30 de miliarde de dolari. O să dezvăluim de îndată secretul din spatele acestei mici minuni: beneficiul record se datorează chiar achiziției Credit Suisse. Vorbim, așadar, despre un profit contabil care marchează diferența dintre valoarea activelor Credit Suisse și prețul scăzut de achiziție, plătit în martie 2023 – 3,4 miliarde de dolari. Dacă dăm la o parte steroizii contabili, profitul brut al UBS a fost de doar 1,1 miliarde de dolari, potrivit Financial Times.
→ De reținut. Din momentul în care UBS a acceptat să preia înglodatul său concurent, cu ajutorul statului, prețul acțiunilor a crescut cu 40%, ajungând la cel mai mare nivel din 2008 până astăzi, calculează Financial Times. Potrivit aceleiași publicații britanice, este a doua cea mai valoroasă bancă din Europa, după HSBC. Extinzând comparația, a depășit în capitalizare bursieră și banca americană Citigroup. Nu întâmplător, fuziunea UBS-Credit Suisse a fost supranumită „deal-ul secolului.”
Și altele de citit:
Istorii din Golf. În The Wall Street Journal găsești o meșteșugită cronică a unei cărți pe subiect, publicată recent. „From Black Gold to Frozen Gas” povestește transformarea Qatarului – „o peninsulă neospitalieră din Golful Persic”, de e să-i cităm pe autori – dintr-un protectorat britanic într-o mare forță energetică. După cum o spune și titlul, statul arab s-a transformat din producător de petrol pentru Imperiul Britanic într-un mare exportator de gaz natural lichefiat (LNG). Averea per capita a locuitorilor din Qatar este cu 50% mai mare decât cea a americanilor, iar țara are o suprafață cam cât statul Connecticut. Și ca să te convingi cât de important este LNG-ul în peisajul global, e bine de știut că, în vreme ce gazul natural reprezintă cam 25% din piața globală de energie, vântul și soarele acoperă doar 5%, pentru moment.
Atenție, A.I.! Dacă te-ai plictisit de citit, însă vrei să fii la curent cu ce se întâmplă în piețe, în timp ce faci altceva, îți recomandăm podcastul audio What Goes Up, găzduit de Bloomberg, care îl are protagonist pe Art Hogan, un veteran al pieței de capital. Strategul șef de la B. Riley Wealth e de părere că mirajul A.I. ar trebui privit cu multă precauție. La modul concret, nu ar cumpăra acțiuni ale unor noi emitenți din universul inteligenței artificiale, pentru simplul motiv că modelul lor de business nu este copt. Își amintește că, între 1995 și 2000, s-au listat peste 830 de companii care și-au pus „dotcom” în coadă. Niciuna nu mai este în viață, iar marii câștigători ai internetului au apărut de-abia după 2005. Adevărul că lecțiile trecutului nu au făcut rău nimănui.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
Comentarii articol (0)