Modificările legislative aduse de Guvern Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin Legea 296/2023, recent oficializată, abordează nu numai legislația fiscală, dar și pe cea care impactează, sub o formă sau alta, deficitul bugetar. Astfel, măsura vizează și reglementări ale legii privitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Salariații din învățământ, sănătate, asistență socială, cultură, diplomație, justiție, apărare, ordine publică, securitate națională ori funcționarii publici sau din administrație se vor confrunta cu o abordare diferită în ceea ce privește unele avantaje și facilități pe care le aveau până acum, în afara drepturilor salariale propriu-zise.
Limitarea valorii de achiziție a telefoanelor mobile și abonamentelor de telefonie
Una dintre măsuri restricționează posibilitatea instituțiilor bugetare de a achiziționa telefoane mobile și abonamente de telefonie aferente, fapt care nu era prevăzut până acum. Conform textului normei, ”începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi (30 octombrie 2023 - n. red.), achiziţia de aparate de telefonie mobilă în entităţile publice nu poate depăşi cuantumul de maximum 500 lei exclusiv TVA/aparat de telefonie mobil achiziţionat”.
În plus, este cuprinsă și o prevedere conform căreia ”cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maximum 35 lei exclusiv TVA/lună/aparat de telefonie mobilă”. De asemenea, în situația în care angajatul unei instituții bugetare depășește acest plafon, va fi nevoit să suporte diferența dintre acest plafon și valoarea finală a facturii. Această măsură se va aplica din 11 noiembrie 2023.
Limitarea sporurilor acordate bugetarilor pentru lucrul în condiții periculoase
O a doua măsură pe care Executivul o implementează este aceea a limitării sporurilor acordate bugetarilor pentru lucrul în condiții ”vătămătoare sau periculoase”. Conform documentului, ”în raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”.
O prevedere referitoare la acest spor de periculozitate exista și în forma veche a legii care se referă la salarizarea bugetarilor, dar nu menționa un plafon maximal al acestuia. De asemenea, legea prevede că, dacă sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare depășește nivelul maxim prevăzut de Legea-cadru 153/2017 (luându-se în considerare inclusiv cu modificările aduse prin Legea 296/2023), se va aplica nivelul prevăzut de vechea normă. Această măsură se va aplica din 1 ianuarie 2024.
Acordarea indemnizațiilor de hrană sub forma a două salarii minime pe an
Afectat va fi și modul de alocare a indemnizațiile de hrană acordate bugetarilor. Aceste subsidii vor fi alocate sub forma a două salarii minime pe an, beneficiari fiind toți cei care au salariile de până în 8.000 de lei inclusiv, începând de luna viitoare. Textul legii stipulează că ”începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale căror salarii/indemnizații nete de încadrare lunare sunt de până la 8.000 lei inclusiv indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele prețului de consum comunicat anual de Institutul Național de Statistică, începând cu 2025, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției - Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană”. Această măsură se va aplica din 1 ianuarie 2024.
Indemnizațiile de hrană există încă din anul 2019, iar valoarea acestora a fost plafonată începând de atunci la suma de 349 lei lunar.
Plafonarea consumului maxim de carburant
Dacă până acum nu exita o prevedere a legii referitoare la consumul de carburant al mașinilor folosite de angajații statului, lucrurile se schimbă odată cu intrarea în vigoare a noii legi. Astfel, a fost introdusă o limita maximă privind consumul de carburanţi pentru autoturismele din dotarea instituţiilor şi autorităţilor publice, la 200 litri/lună/autoturism.
Excepţia de la aceste prevederi o reprezintă funcţionarii de demnitate publică şi cei asimilați acestora și instituţiile publice care desfăşoară activităţi operative şi de inspecţie în domeniile: vamal, construcţii, transporturi, protecţia mediului, protecţia consumatorului, apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi serviciile de salvare şi situaţii de urgenţă. Această măsură se va aplica din 11 noiembrie 2023.
Comentarii articol (2)