„(1) Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de întâi a lunii următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.500 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,218 lei/oră.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare”, prevede proiectul de OUG consultat de redacția noastră luni și care miercuri a fost pus în dezbatere la Ministerul Muncii.
Valoarea actuală a salariului minim în acest sector este de 4.000 de lei. Noul nivel salarial minim se va aplica începând cu data de întâi a lunii următoare intrării în vigoare a acestei ordonanțe. Nu vom asista însă la o creștere a acestui salariu minim de la 1 octombrie, așa cum ar trebui să se majoreze salariul minim general aplicabil la 3.300 de lei, întrucât Guvernul nu va adopta proiectul în timp util.
Proiectul de OUG fusese pus azi pe ordinea de zi în ședința Executivului, însă premierul Ciolacu a anunțat că a retras proiectul de la discuții pentru moment întrucât trebuie găsită o formulă mai bună astfel încât să nu se diminueze salariul net al angajaților din acest sector. Reamintim că proiectul de lege privind reforma fiscală asumat de Guvern în fața Parlamentului propune eliminarea scutirii de la plata CASS pentru acest sector, precum și pentru industria agroalimentară.
„Ca urmare a introducerii CASS pentru toți salariații, salariul minim net al angajaților din construcții și al celor din industria agroalimentară ar fi putut scădea. Cu toții am promis că nu se va întâmpla acest lucru - niciun salariu minim net nu va trebui să scadă. Prin urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această OUG care vizează salariul minim în construcții; ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din aceste sectoare vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea la CASS”, a declarat mai devreme premierul Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern.
Premierul menționează și salariul minim din sectorul agroalimentar, care actualmente e la valoarea de 3.000 de lei. Proiectul de OUG propunea abrogarea prevederii care fixează salariul minim la acest nivel, care ar fi rămas, ca urmare a creșterii salariului minim la 3.500 de lei, chiar în urmă față de acest nivel, ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple. Practic, abrogând art. III din Legea 135/2022, salariul minim în industria agroalimentară ar fi ajuns și el la 3.500 de lei, odată cu majorarea salariului minim general aplicabil.
Trebuie menționat că același proiect de OUG pus în dezbatere la Ministerul Muncii mai prevedea și abrogarea prevederii privind netaxarea celor 200 de lei la salariul minim. Nu este exclus însă ca acest beneficiu să fie acordat, în continuare, printr-un alt act normativ, chiar dacă el va fi eliminat în primă fază, dat fiind că prevederile sale, așa cum sunt acum, nu ar mai avea același impact în contextul majorării salariului minim (avem acolo o limită a venitului brut, incluzând toate adaosurile, de 4.000 de lei).
Atenție! Proiectul de ordonanță trebuie adoptat de Guvern, iar ordonanța va intra în vigoare la momentul publicării sale în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)