ACCES PREMIUM
De ce premium?
Reforma fiscală
UPDATE: În perioada 1 ianuarie - 30 iunie, facturile trebuie transmise în relația B2B și conform regulilor vechi, nu doar prin e-Factura
Guvernul a stabilit recent calendarul de trecere, în 2024, la facturarea electronică obligatorie în relația B2B, adică pentru toate tranzacțiile dintre operatorii economici. Având în vedere că e-Factura va deveni unicul canal de transmitere a facturilor abia de la 1 iulie 2024, este important de știut că până atunci se folosesc (cu o excepție), în paralel cu raportarea facturilor în e-Factura, și regulile vechi de transmitere a facturilor către clienți și parteneri de afaceri.
Articolul continuă mai jos
„În baza a ceea ce știm în prezent, recomandarea este clară: să se utilizeze în paralel și sistemul actual, și noul sistem obligatoriu. Astfel, pot fi eliminate multe probleme practice (întârzieri de transmitere a facturilor prin e-Factura sau chiar facturi care să nu ajungă deloc la clienții respectivi). Aceste probleme ar fi critice în anumite situații din perspectiva viabilității anumitor relații comerciale sau probleme importante de finanțare a activității anumitor contribuabili”, au opinat, la solicitarea avocatnet.ro,
Cristian Velcu, Tax Partner, și
Teodora Rusu, Senior Tax Consultant, ambii de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Cu alte cuvinte, transmiterea facturilor în relația B2B trebuie făcută atât conform
regulilor pe care le-a dat Guvernul prin reforma fiscală asumată în Parlament (prin
Legea 296/2023), cât și conform regulilor vechi, până la momentul zero din
1 iulie 2024. În acest fel, firmele se achită de obligația de raportare în e-Factura fără a risca sancționarea și păstrează neschimbate regulile convenite în prezent cu clienții și partenerii de afaceri. Totuși, există și o excepție.
Concret, noua lege stabilește că
„Furnizorii (...) sunt obligați să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015 (...), cu excepția situației în care atât furnizorul/prestatorul, cât și destinatarul sunt înregistrați în Registrul RO e-Factura”. Asta înseamnă că firmele și persoanele fizice pot transmite facturile, în paralel, și în format tipărit, prin e-mail sau în alte moduri, așa cum au stabilit părțile anterior apariției Legii 296/2023. În situația în care emitentul facturii și destinatarul sunt înregistrați deja în Registrul e-Factura, este de ajuns că facturile sunt transmise prin acest sistem.
Practic, e-Factura funcționează, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, doar ca un sistem în care trebuie raportate facturile electronice din relația B2B, într-un termen de cinci zile lucrătoare. Abia de la 1 iulie 2024 toate companiile și persoanele fizice vor fi obligate să renunțe la regulile vechi de transmitere a facturilor în relația B2B și să folosească exclusiv e-Factura.
De la 1 iulie 2024, noua lege dispune că
„pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România (...), sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021 (...)”. Cu alte cuvinte, numai facturile sigilate de Ministerul Finanțelor în urma transmiterii lor în e-Factura sunt considerate facturi originale. Cei care vor accepta și înregistra facturi în orice alt format, după acel termen, vor risca amendarea.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.