HG nr. 900/2023 stabilește că de la 1 octombrie 2023 se acordă un salariu minim brut de 3.300 de lei. Această valoare se aplică în toate sectoarele de activitate, mai puțin în industria agro-alimentară și în construcții (e vorba de activitățile cu codurile CAEN stipulate în Codul fiscal).
Prima obligație, cea de a modifica salariul minim, ar trebui să se facă printr-un act adițional la contractul individual de muncă (CIM). Practic, tuturor salariaților cu normă întreagă care au un salariu de bază brut mai mic de 3.300 de lei (mai puțin cei din industria agro-alimentară, momentan) trebuie să li se majoreze salariul la această valoare. Până când ar fi trebuit să fie semnate actele adiționale cu noul salariu minim?
Codul muncii stipulează că „orice modificare (...) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiționat la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege", ceea ce înseamnă că adiționalele trebuie semnate înainte de 1 octombrie.
Deși o decizie internă colectivă e considerată de multe ori în practică drept suficientă pentru majorarea salariilor celor plătiți cu minimul brut pe țară, preferabilă este încheierea de acte adiționale la CIM-urile lor, după cum ne explica, acum ceva ani, Mihai Anghel, Managing Associate la Țuca Zbârcea & Asociații: „Strict din perspectiva legii, pentru înregistrarea noului salariu în [Revisal] nu este nevoie de încheierea unor acte adiționale la contractele de muncă, fiind suficientă o decizie internă a angajatorului în acest sens. Cu toate acestea, recomandarea noastră ar fi ca și în această situație să se încheie acte adiționale la contractele de muncă". Totodată, deciziile colective pun și probleme de prelucrare a datelor personale.
Notă: Pentru o opinie extinsă asupra necesității încheierii de acte adiționale pentru fiecare angajat în parte, puteți citi acest material.
Pentru transmiterea modificărilor privind majorarea salariul minim brut în Revisal, angajatorii au la dispoziție până la 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, adică de la 1 octombrie 2023. Până pe 27 octombrie, așadar, angajatorii pot opera aceste modificări. Termenul pentru transmiterea modificărilor în Revisal se regăsește în HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților. Netransmiterea la timp a modificărilor legate modificările salariului în Revisal poate fi sancționată de inspectorii de muncă cu amendă de la 5.000 la 8.000 lei.