OUG nr. 93/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcții, sector agricol și industria alimentară stabilește cele două salarii minime aplicabile începând cu veniturile lunii noiembrie în:
- sectorul construcții (în mod exclusiv codurilor CAEN listate în Codul fiscal la art. 60 pct.5) - 4.582 lei;
- sectorul agricol și industria alimentară (în mod exclusiv codurilor CAEN listate în Codul fiscal la art. 60 pct. 7) - 3.436 lei.
Angajatorii care nu acordă aceste salarii minime nu pot aplica facilitățile fiscale prevăzute pentru respectivele domenii. Acordarea salariilor minime de sector nu e suficientă pentru aplicarea respectivelor facilități fiscale însă.
Prima obligație, cea de a modifica salariul minim, ar trebui să se facă printr-un act adițional la contractul individual de muncă (CIM). Pentru o opinie extinsă asupra necesității încheierii de acte adiționale pentru fiecare angajat în parte, puteți citi acest material. Codul muncii stipulează că „orice modificare (...) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiționat la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege".
Pentru transmiterea modificărilor privind majorarea salariul minim brut în Revisal, angajatorii au la dispoziție până la 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, adică de la 1 noiembrie 2023. Până pe 28 noiembrie, așadar, angajatorii pot opera aceste modificări. Termenul pentru transmiterea modificărilor în Revisal se regăsește în HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților. Netransmiterea la timp a modificărilor legate modificările salariului în Revisal poate fi sancționată de inspectorii de muncă cu amendă de la 5.000 la 8.000 lei.