Reglementat la nivel național, în principal, de OUG 96/2003, la nivel european derivă din mai multe directive, cea principală fiind Directiva 92/85/CEE.
OUG 96/2003 prezintă, în Anexa nr. 1, o listă neexhaustivă a activităților care pot prezenta un risc specific de expunere la agenți, procese sau condiții de muncă, situație în care angajatorii sunt obligați să evalueze natura, gradul și durata expunerii salariatelor gravide și/sau mame, lăuze sau care alăptează.
Cu alte cuvinte, la baza reglementărilor legale avem nevoia de protecție a salariatelor gravide, lăuze sau care alăptează, iar în cazul concediului de risc maternal avem reguli clare în privința acordării lui, în situația în care alte măsuri nu pot fi adoptate.
Exercitarea concretă a dreptului pe care-l are o salariată gravidă începe din momentul în care anunță în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate și anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare.
Din acel moment, angajatorul are o serie de obligații pe care le va îndeplini în anumite termene, fiind implicat și medicul de medicina muncii, iar pentru acordarea concediului de risc maternal vor fi avute în vedere mai multe aspecte.
1. Angajatorul trebuie să prevină expunerea salariatelor gravide lăuze sau care alăptează la riscuri ce le pot afecta sănătatea și securitatea, fiind explicită și interdicția de a le obliga să presteze o muncă dăunătoare sănătății sau stării lor de graviditate ori copilului nou-născut, după caz.2. Pentru a-și îndeplini prima obligație, angajatorul trebuie să evalueze natura, gradul și durata expunerii salariatelor gravide, lăuze sau care alăptează în unitatea respectivă și, ulterior, la orice modificare a condițiilor de muncă, fie direct, fie prin intermediul serviciilor de protecție și prevenire, pentru a lua măsurile necesare.
Evaluările se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor, împreună cu toate măsurile care trebuie luate referitor la securitatea și sănătatea în muncă, se consemnează în rapoarte scrise.
Angajatorul are dispoziție cel mult cinci zile lucrătoare de la data întocmirii rapoartelor pentru a înmâna o copie a acestora reprezentanților salariaților cu răspunderi specifice în domeniul securității și sănătății lucrătorilor.
Chiar dacă, în principiu, vorbim despre un eveniment fericit, angajatorul își va îndeplini obligațiile care-i revin păstrând confidențialitatea și nu va anunța alți angajați decât cu acordul scris al salariatei în cauză și doar în interesul bunei desfășurări a procesului de muncă, când starea de graviditate nu este vizibilă.
De asemenea, angajatorul se va asigură că toate persoanele care vor fi implicate în procesul de evaluare a condițiilor de muncă și/sau care au la rândul lor obligații în acest sens, vor asigura confidențialitatea asupra stării de graviditate a salariatei.
4. În cazul în care rezultatele evaluării evidențiază un risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor gravide lăuze sau care alăptează ori o repercusiune asupra sarcinii sau alăptării, angajatorul trebuie să ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru al salariatei în cauză, să fie evitată expunerea acesteia la riscurile evidențiate, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.Aceasta este prima soluție pe care legiuitorul a prevăzut-o pentru a evita expunerea salariatei la riscurile care îi pot afecta starea de sănătate a sa, a fătului sau a copilului nou-născut.
5. Dacă modificarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este posibilă ori nu poate fi realizată din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea ori securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.Aceasta este cea de-a doua variantă pe care angajatorul trebuie să o ia în considerare, în cazul în care s-a constatat că prima nu este posibilă.
6. În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligația menționată la punctul anterior, salariatele gravide lăuze sau care alăptează au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:- înainte de data solicitării concediului de maternitate, salariatele gravide;
- după data revenirii din concediul de lăuzie obligatoriu, lăuze sau care alăptează, în cazul în care nu solicită concediul și indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, până la 3 ani.
7. Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Salariata este obligată să se prezinte la consultațiile prenatale și postnatale, acordarea certificatului medical fiind condiționată de respectarea acestei obligații.
Munca de noapte
Atunci când este vorba despre muncă de noapte, salariata trebuie să-și exprime acordul, actul normativ precizând că nu poate fi obligată, iar regula generală presupune inclusiv un control medical efectuat de medicul de medicina muncii înainte de începerea activității de noapte.
Altfel spus, salariata nu ar putea să desfășoare o activitate pe timpul nopții, chiar dacă și-ar exprima acordul, în lipsa avizului medicului de medicina muncii.
Presupunând că salariata își desfășura anterior activitatea ca salariat de noapte, în momentul în care se constată că sănătatea sa este afectată de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, solicitare însoțită de un document medical care menționează perioada în care sănătatea acesteia este afectată de munca respectivă, să o transfere la un loc de muncă de zi, cu menținerea salariului de bază brut lunar.
În cazul în care, din motive justificate în mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul de risc maternal.
Salariatele gravide, lăuze sau care alăptează nu pot desfășura muncă în condiții cu caracter insalubru sau greu de suportat, angajatorul având obligația ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un alt loc de muncă, cu menținerea salariului de bază brut lunar.Lista acestor activității fiind prevăzută de art. 26 din HG 537/2004, respectiv:
- colectarea, transportul şi depozitarea dejecțiilor menajere, umane, animaliere;
- igienizarea grupurilor sanitare;
- săpatul șanțurilor;
- încărcatul sau descărcatul cu lopata al diverselor produse;
- ridicarea unor greutăți mai mari de 10 kg;
- munca în condiții de expunere la temperaturi extreme.