În septembrie, ANOFM amintea de desfășurarea proiectului eSPOR, care se concentrează pe medierea muncii pe bază de competențe la nivelul agențiilor teritoriale și al cărui scop principal este adaptarea resurselor umane la cerințele pieței muncii actuale prin furnizarea de cursuri de formare profesională pentru a atenua dezechilibrele de pe piața muncii legate de deficitul de forță de muncă calificată.
Proiectul vizează îmbunătățirea perspectivei de carieră pentru cei care doresc să intre pe piața muncii, să revină la muncă sau să se reprofileze. De asemenea, eSPOR implică angajatorii în procesul de formulare a nevoilor de formare prin completarea unui chestionar online, astfel încât programele de formare profesională să poată fi personalizate pentru a satisface cerințele reale ale pieței muncii.
Perioada de aplicare pentru chestionar este septembrie-octombrie 2023, iar informațiile obținute din acest proiect sunt folosite pentru a surprinde dinamica pieței muncii și pentru a identifica nevoile de formare ale angajaților și tendințele în ocuparea forței de muncă în viitor.
„Știm cât de important este să lucrezi cu persoane bine pregătite, de aceea, în calitate de Serviciu Public de Ocupare ne dorim să răspundem eficient nevoilor tale, în formarea, perfecționarea și alegerea viitorilor angajați!
Având în vedere că șomerii înregistrați la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă pot fi viitorii tăi angajați, este important să oferim cursuri de formare profesionala în funcție de nevoile tale!”, transmite ANOFM.
Instrumentul principal care permite concentrarea tuturor informațiilor privitoare la un angajator este – Fișa angajatorului, instrument de analiză dezvoltat prin proiectul eSPOR și aflat în implementare la nivelul tuturor agențiilor județene de ocupare, încă din februarie 2023.
„În primele opt luni ale anului 2023, prin intermediul ANOFM au fost încadrate în muncă 128.434 persoane, din care 27.335 sunt tineri NEET. Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (42.629), gimnaziale (31.418), profesionale (29.497), 12.726 fiind cu studii universitare. Un clasament al judeţelor cu cele mai multe persoane angajate arată că București ocupă primul loc (13.952), urmat de Timiș (7.370) și Neamț (5.230).
Încurajăm angajatorii să se înregistreze și să declarare locurile de muncă vacante la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, în regim on line!”, transmite ANOFM.
ANOFM oferă gratuit serviciile de mediere a muncii, în vederea stabilirii compatibilităţilor între cerinţele locurilor de muncă vacante, comunicate de angajatori şi aflate în baza noastră de date, cu pregătirea profesională, aptitudinile şi opţiunile solicitantului de loc de muncă. „Aceste servicii se realizează, în principal, prin:
- punerea la dispoziția angajatorilor a listelor cu potențialii beneficiari - persoane în căutare de loc de muncă, pentru selecție, în vederea încadrării;
- publicarea informaţiilor privind locurile de muncă vacante şi condiţiile de ocupare a acestora;
- preselecţia candidaţilor corespunzător cerinţelor locurilor de muncă oferite şi în concordanţă cu pregătirea, aptitudinile, experienţa şi cu interesele acestora;
- organizarea de burse ale locurilor de muncă”.
ANOFM arată că la 31 august 2023 erau 230.545 de șomeri înregistrați în baza sa de date. Rata şomajului înregistrat a fost de 2,86%, mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,03 puncte procentuale şi egală cu cea din luna august a anului 2022.
„Șomerii fără studii și cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (28,60%), cei cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 32,10% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 4,92 %”, potrivit unei informări recente a Agenției.
Comentarii articol (0)