avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doua observatii...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doua observatii...

Doua observatii...

1.
"Inspector resurse umane" NU inseamna "responsabilul pentru personal din firma"!


Pe site-urile de recrutare am gasit foarte multe oferte pentru postul de "inspector resurse umane". Din cerintele enumerate in oferte (ma rog, majoritatea celor pe care le-am vazut) se poate observa ca postul este in cadrul unor firme care nu au ca obiect principal de activitate recrutarea, selectia si plasarea de personal. De fapt, se face o confuzie intre postul de inspector resurse umane si vechiul post de inspector de personal.

Am rasfoit prin COR (2007) - disponibil integral pe rubinian.ro si pe mmssf.ro - si am descoperit ceva interesant: ocupatia de "inspector resurse umane" figureaza in urmatoarea schema:

(cf. [ link extern ] )

Grupa majora 3 - Tehnicieni, maistri si asimilati

Subgrupa majora 34 - Alte ocupatii asimilate tehnicienilor

Grupa minora 342 - Agenti comerciali si mijlocitori de afaceri

Grupa de baza 3423 AGENTI OCUPARE A FORTEI DE MUNCA

Agentii de ocupare a fortei de munca informeaza solicitantii de locuri de munca asupra ofertelor inregistrate la birourile de plasare a fortei de munca; prospecteaza piata muncii pentru identificarea posturilor vacante; recruteaza muncitori pentru sectorul particular sau proiecte speciale, la cererea intreprinderilor si altor institutii.

342304 Inspector/referent resurse umane


Mi se pare ironic faptul ca tocmai cei care lucreaza cu nomenclatoare de tipul COR si care au ca sarcina de serviciu conceperea anunturilor de recrutare fac o asemenea confuzie. Ocupatiile care intra in sfera departamentului de resurse umane dintr-o firma obisnuita se gasesc in cu totul alta zona a COR:

2412 SPECIALISTI IN PROBLEME DE PERSONAL SI PREGATIRE PROFESIONALA A PERSONALULUI

Specialistii in probleme de personal si pregatire profesionala a personalului presteaza servicii administrative legate de politica de personal, in special in ce priveste recrutarea sau formarea profesionala a personalului, analiza locurilor de munca si orientarea profesionala; intocmesc materiale de informare profesionala si acorda consultatii celor interesati in legatura cu perspectivele de ocupare, alegerea unei cariere, instruire sau formare complementara.


Oricum, din auzite am aflat ca nici cei de la ITM nu se sinchisesc sa corecteze astfel de erori la inregistrarea contractelor de munca. Pentru ei e suficient ca functia sa fie pomenita in COR si sa aiba un cod in 6 cifre... in rest... reguli sa fie cat mai multe ca de aplicat e timp destul...
----------------------------------------

2.
Notificarea catre AJOFM a locurilor vacante este la fel de valabila ca si afirmatia "statul se ingrijeste in mod real si efectiv de respectarea legilor".


Un alt lucru pe care l-am observat:
Legea 76/2002 (privind sistemul asigurarilor de somaj...) prevede urmatoarea obligatie pentru angajatori:


Articolul 10
(1) Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in a caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.
(2) Furnizorii de servicii de ocupare acreditati au obligatia de a comunica lunar agentiilor pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au sediul date privind numarul somerilor mediati si incadrati in munca.

[de corelat cu:
Articolul 113
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
a) necomunicarea lunara a locurilor de munca vacante prevazute la art. 10;

si cu:
Articolul 114
Contraventiile prevazute la art. 113 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cele prevazute la lit. a), b), f) si h), cu amenda de la 15.000.000 lei la 25.000.000 lei;
(...)]


Buuuuun, totul e dragut pana aici... ce sa zic... statul chiar se ingrijeste de soarta somerilor.

Daaaaar... am gasit ca posturile vacante sunt publicate pe site-ul anofm.ro (daca ma straduiesc, poate gasesc si norma interna care le impune celor de la ANOFM si AJOFM sa publice online aceste posturi). La fel, dragut pana aici, avem si dovada ca autoritatile noastre atat de preocupate de transparenta si de eficienta folosesc Internet-ul.

Daaaaar... faceti un exercitiu: luati orice ziar local in care sunt publicate oferte de munca si numarati ofertele, deschideti si pagina de Internet a AJOFM... comparati listele cu oferte... nu cumva pe pagina AJOFM sunt mai putine oferte decat in ziar?

Daca da, atunci, nu cumva cineva nu si-a indeplinit obligatia? Fie angajatorii nu tin cont de obligatia pomenita de textul de lege de mai sus, fie AJOFM nu-si face treaba bine si nu actualizeaza site-ul (e de ajuns ca are site, mai trebuie sa fie si util!?)...

Cum spunea un mare clasic viu: "ce saaaa, un'e saaa, ca n-aaaam ce..."
... traim la portile Orientului "ou tout est pris a la legere..."
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iunie 2007
klewos, utilizator
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 14:33, 2 Iulie 2007
Observatiile tale sunt pertinente. Le-ai facut si lor cunoscute sa ia si masuri?:)
Mulţumesc pentru apreciere :)

Cât despre sesizare... mea pulpa... uneori îmi ajunge să "contemplez" cât de bine merg lucrurile în ţara asta... nu pot deveni reclamantu' sau petiţionaru' de serviciu... totuşi, sunt unele lucruri care zac pe fişa postului şi mai e şi datoria ocupantului respectivului post (de funcţionar public, eventual) să le îndeplinească.
asta in eventualitatea in care nu am trai in romania.De exemplu o situatie legata de AJOFM Am un post vacant, vreau sa angajez un elev pe perioada vacantei. Elevul urmeaza cursurile unei scoli din oras, de vreo 2 ani, are adev in acest sens, dar nu are mutatia pe buletin. Iar ei imi spun sa mearga minorul in Bacau unde are dom si sa mi aduca dispozitia de repartitie de acolo. Oare nu ar fi mai simplu se ocupe ei si sa o ceara prin corespondenta daca tot sunt interesati de soarta fortei de munca nationale?
Cred ca e prea complicat pentru ei
Cred şi eu că e prea complicat pentru ei... email, fax, telefon... sunt încă mijloace de comunicare prea "moderne" pentru bieţii funcţionari (prea stresaţi de munca plictisitoare de birou şi sătui de mirosul de mentă frecată toată ziua... pe banii contribuabililor)...

Din nefericire, legea va fi mereu în urma eticii şi a bunului simţ... legea nu va putea impune niciodată cuiva să aibă caracter, conştiinţă şi omenie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posturi vacante la somaj?? ContSters740 ContSters740 Am auzit o traznaie...cica o societate care doreste sa angajeze personal trebuie sa anunte la ANOFM ca are posturi disponibile!!!!!!!! E ... (vezi toată discuția)
Repartitie ajofm Alexxandra04 Alexxandra04 Buna ziua! Urmeaza sa ma angajez incepand cu 1 ian 2009. Am primit lista cu documentele necesare, dar am o intrebare legata de repartitia de la fortelel de ... (vezi toată discuția)
A primit cineva amenzi de la ajofm? ContSters68776 ContSters68776 Buna ziua! Am dorit sa inchei o conventie pentru angajare absolvent, am contractul de munca inreg la ITM, iar cand am ajuns la AJOFM am fost amenintata cu o ... (vezi toată discuția)