Într-o informare recentă a Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) se prezenta sancțiunea dată unei societăți ce se folosea în mod nelegal de munca a șapte cetățeni ai Republicii Moldova ce nu aveau avize de angajare/detașare, viză de lungă ședere în scop de muncă sau contracte de muncă - 70.000 de lei, mai exact.
„Din verificările efectuate s-a constatat faptul că aceștia au intrat legal în țara noastră, în anul 2023, în baza Regulamentului C.E. nr.1806/2018, care le permite resortisanților țărilor terțe să rămână pe teritoriul României o perioadă de 90 zile, în decursul oricărei perioade de 180 zile, precedente fiecărei zile de ședere pe teritoriul României, însă au încălcat reglementările referitoare la angajarea în muncă a străinilor, conform prevederilor art. 11, alin. 3, lit.f, din O.U.G. 194/2002, republicată, privind regimul străinilor în România”, se precizează în comunicat.
De asemenea, tot luna aceasta, IGI prezenta situația unei societăți din Timiș unde au fost depistate patru persoane ce nu aveau avize de angajare în muncă, unde polițiștii de imigrări au aplicat o amendă de 40.000 de lei.
Chiar în primăvară, Inspecția Muncii prezenta concluziile campaniei naționale pentru verificarea modului în care angajatorii români, agenții de muncă temporară și furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă respectă prevederile legale referitoare la relațiile de muncă și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României. Concluziile arătau că angajatorii nu respectă regulile privind timpul de muncă și repausul, orele suplimentare și concediul de odihnă, că salariile nu sunt plătite la timp și că există firme care acționează ca agenți de muncă temporară fără să fie autorizate conform legii.
OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României prevede amenzi de mii și zeci de mii de lei pentru o serie de fapte contravenționale printre care regăsim și:
-
primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin fără aviz de angajare sau de detaşare, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă - faptă sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată;
-
primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin cu şedere ilegală, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă -- faptă sancționată cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru fiecare persoană identificată.
Pentru aceste fapte, atunci când discutăm de primirea la muncă a unor străini cu şedere ilegală pe teritoriul României, organele de control pot dispune și:
-
pierderea totală ori parţială a dreptului angajatorului/beneficiarului prestării de servicii de a beneficia de prestaţii, ajutoare ori subvenţii publice, inclusiv fonduri ale Uniunii Europene gestionate de autorităţile române, pentru o perioadă de până la cinci ani;
-
interzicerea dreptului angajatorului/beneficiarului prestării de servicii de a participa la atribuirea unui contract de achiziţii publice pentru o perioadă de până la cinci ani;
-
recuperarea integrală sau parţială a prestaţiilor, ajutoarelor ori subvenţiilor publice, inclusiv a fondurilor Uniunii Europene gestionate de autorităţile române, atribuite angajatorului/beneficiarului prestării de servicii pe o perioadă de până la 12 luni înainte de constatarea fapteisau
-
închiderea temporară sau definitivă a punctului ori a punctelor de lucru în care s-a săvârşit contravenţia sau retragerea temporară ori definitivă a licenţei de desfăşurare a activităţii profesionale în cauză, dacă acest lucru este justificat de gravitatea încălcării.
Pe lângă aceste sancțiuni, ordonanța mai sancționează și neîndeplinirea anumitor formalități cerute de lege în legătură cu ITM-urile sau cu IGI. De exemplu, dacă inspectorii nu găsesc la sediul angajatorului avizele de muncă se pot da amenzi între 700 și 1.000 de lei. Angajatorii care rețin automat din salariu valoarea chiriei angajaților străini pot fi amendați cu 2.000 - 5.000 de lei.
Tuturor acestor amenzi li se poate aplica însă beneficiul plății la jumătate din minimul legal, conform OG nr. 2/2001.
În acest context, reamintim că ordonanțele privind regimul străinilor, încadrarea în muncă ori detașarea acestora pe teritoriul României vor fi modificate printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Afacerilor Interne și care a fost adoptat de Executiv acum o lună. Proiectul se află acum în Parlament. Prevederile sale sunt prezentate aici.