România, banking
Fuziunea UniCredit-Alpha schimbă clasamentul bancar. Luni dimineața a venit vestea: italienii de la UniCredit Bank România și grecii de la AlphaBank România au decis să fuzioneze, din această mișcare urmând să rezulte a treia cea mai mare instituție de credit de pe piața locală, potrivit unui comunicat preluat de Profit.ro. Cota de piață a noii entități va fi de 12%, ne informează aceeași sursă. Dintr-un clasament al băncilor realizat tot de Profit.ro reiese că, anul trecut, UniCredit și Alpha erau pe pozițiile a șaptea, respectiv a noua. Cu un an înainte, cele două bănci ocupau locuri consecutive, însă a venit puternic din urmă Eximbank, un creditor deținut de statul român, care a preluat Banca Românească. O să vezi în rândurile de mai jos că întregul sistem bancar trece printr-un proces de reașezare.
-
Alpha urmează să primească 300 de milioane de euro pentru acțiunile vândute și, totodată, va deține aproape 10% din capitalul social al noii entități. Ziarul Financiar notează că suma ar putea fi ajustată în urma procesului de due dilligence (o investigație amănunțită a cifrelor contabile și a aspectelor juridice). Este prima tranzacție a UniCredit din ultimii 15, spune șeful grupului bancar italian, citat de același ziar. Tranzacția ar urma să fie încheiată în 2024, după ce va trece de furcile caudine ale autorităților de reglementare. O consecință imediată: acțiunile UniCredit au deschis ședința de luni în creștere, după publicarea anunțului surpriză.
- Sectorul bancar românesc s-ar putea îmbogăți cu jucători noi, dacă dăm crezare unui anunț publicitar din The Wall Street Journal, semnalat de Ziarul Financiar, din care aflăm că PKO Bank Polski vrea să intre în România. De notat că banca e cea mai mare din Polonia și are active cât 70% din întreg sistemul local, dominat de Banca Transilvania, Banca Comercială Română (Erste), BRD – Group Societe Generale, ING Bank și Raiffeisen Bank. Sucursala București a băncii poloneze cu acționariat de stat a fost deschisă în 2021, însă nu a trimis Băncii Naționale o notificare cum că ar începe efectiv activitatea.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
Israel, tehnologie
Sectorul tech, victimă colaterală a războiului. La o primă vedere, o creștere a prețului petrolului și turbulențele din piața financiară păreau primele consecințe nefaste ale conflictului încins dintre armata israeliană și forțele teroriste Hamas. De fapt, una dintre principalele victime ale războiului e sectorul tech din Israel, care generează cam o cincime din Produsul Intern Brut. Supranumit, nu-i așa, „națiunea startup”, Israelul, în sine, e un uriaș hub pentru mii de companii inovative, cu toate că are o populație de doar 9,3 milioane de locuitori. Micul stat din Orientul Mijlociu (are cam 10% din suprafața României) găzduiește operațiunile a 500 de multinaționale, după cum aflăm dintr-o interesantă analiză din MarketWatch, preluată de Morningstar. Pe scurt, mai toată lumea are legătură cu sectorul tech, într-o măsură mai mare sau mică, spune un avocat israelian, intervievat de Marketplace.org.
SUA, acțiuni
Economia o duce bine. Nu și acțiunile lanțurilor de retail. Întrebare de 100 sau chiar 1.000 de puncte în The Wall Street Journal: „Dacă economia e atât de solidă, de ce acțiunile companiilor din domeniul bunurilor de larg consum se prăbușesc?” Într-adevăr, titlurile a circa 25 de companii din acest sector de activitate, din componența S&P 500, au atins noi minime anuale, în octombrie. Pe rușinoasa listă se numără retaileri precum Dollar General sau Target, companii din domeniul alimentar, precum Kraft Heinz și producători de bunuri de larg consum, cum e cazul Clorox. Pe de altă parte, vânzările din retail – consumul este principalul driver al economiei americane – au crescut peste așteptări în septembrie. Desigur, avansul se datorează și inflației. În paranteză fie spus, bunul mers al economiei e, paradoxal, factorul care ar putea să determine Federal Reserve (banca centrală) să opereze noi creșteri de dobândă – poți citi mai jos declarații recente ale lui Jerome Powell, președintele Fed. Oare ce se întâmplă?
Și altele de citit:
Printre rânduri. Când te lupți cu inflația, nu e indicat să faci nici prea mult, dar nici prea puțin. Cam asta rezultă dintr-o declarație a lui Jerome Powell, președintele Federal Reserve, citată de Yahoo! Finance. Mai concret, oficialul a lăsat de înțeles că banca centrală a Statelor Unite va menține același nivel de dobândă, la viitoarea ședință de pe 1 noiembrie. Conform uzanțelor, declarațiile lui Powell nu sunt niciodată tranșante, investitorii fiind nevoiți să le citească printre rânduri. De exemplu, când a fost întrebat dacă yield-urile mari la titlurile de stat americane ar putea reduce avântul băncii centrale de a crește dobânzile pe viitor, președintele Fed a răspuns cam așa: „Ar putea... Asta rămâne de văzut.” Dobânda de politică monetară e la cel mai ridicat nivel (5,25 – 5,50%) din ultimii 22 de ani. Pe de altă parte, creșteri ulterioare (chiar anul acesta) nu sunt scoase din discuție, atât timp cât economia se arată incredibil de rezilientă. Asta rămâne de văzut.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
Comentarii articol (0)