OUG 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată recent în Monitorul Oficial.
Potrivit notei ce a însoțit actul normativ în faza de proiect, evoluția execuției bugetare pe primele nouă luni ale anului, în care ritmul de încasare al veniturilor este inferior celui prognozat la elaborarea bugetului, impune aprobarea de măsuri suplimentare de limitare a cheltuielilor, astel încât să se asigure premisele încadrării în ținta de deficit stabilită pentru acest an.
Astfel, una dintre măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor era amânarea, pentru 2024, a plății unor drepturi salariale câștigate în instanță de personalul din instituții și autorități publice. Totuși, măsura amânării plății drepturilor salariale câștigate de bugetari în instanță nu se va aplica, deoarece a fost eliminată din versiunea oficializată recent a ordonanței.
„Art. VI. - (1) Tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, care fac obiectul plății eșalonate, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 (...), Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 (...) și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 (...), precum și tranșa aferentă anului 2023 din sumele reprezentând drepturi de natură salarială restante stabilite în favoarea personalului din sistemul justiției prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, a cărei plată este reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2019 (...) neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se plătesc în anul 2024.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în ceea ce privește tranșele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, reglementate prin actele normative prevăzute la același alineat”, apărea, la modul concret, în versiunea ce a ajuns pe masa Guvernului, dar care nu se mai regăsește acum și-n varianta oficială a ordonanței.
Prin acte normative succesive, emise în perioada 2018-2022 a fost reglementată plata eșalonată, pe o perioadă de cinci ani, a sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturilor de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice.
Comentarii articol (6)