Codul muncii prevede, explicit, că „angajatorul nu poate negocia și stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe țară” - avem, așadar, o primă trimitere la salariul de bază, acesta fiind unul dintre elementele constitutive ale salariului, potrivit art. 160.
Lipsa informării, începând cu cea prealabilă semnării unui contract de muncă sau a unui act adițional generează și confuzie în rândul lucrătorilor, iar o postare recentă confirmă acest aspect.
Am preluat în captura foto și reacțiile participanților la discuție, acestea demonstrând că, deși specialiștii din sfera relațiilor de muncă sunt bine pregătiți și informați, uneori angajatorii fie ignoră recomandările acestora, fie aleg să-și organizeze în „regie proprie” activitatea de resurse umane, ignorând chiar și cele mai simple reguli din acest domeniu și riscând să fie sancționați.
În același timp, „angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară”, iar fiecare salariat va fi informat de către angajatorul său în momentul în care Guvernul majorează nivelul salariului mini brut pe țară garantat în plată, chiar dacă, să presupunem, acesta are deja un salariu de bază peste nivelul celui minim stabilit prin HG.
Concret, oricât aș avea salariul, angajatorul meu este obligat să mă informeze în momentul în care salariul minim brut pe țară garantat în plată se modifică, potrivit art. 164 alin (4).
Art. 165 indică în mod direct faptul că niciun alt element constitutiv al salariului nu poate conduce la acordarea unui salariu în bani sub nivelul celui minim garantat în plată, deci în mod evident tichetele de masă nu pot compensa o eventuală diferență dintre salariul de bază și cel stabilit prin HG.
Alte aspecte sunt relevante în această privință, primul având legătură cu faptul că majorarea salariului minim la 3.300 de lei se aplică începând cu 1 octombrie 2023, iar, începând cu 1 ianuarie 2024, niciun lucrător care are un contract de muncă cu același angajator de mai mult de doi ani trebuie să beneficieze de un salariu superior celui minim stabilit de Guvern.
Astfel, pentru punerea în aplicare a dispozițiilor 164 alin. (2^1) sau (2^2), părțile pot negocia colectiv sau individual, după caz.
Comentarii articol (2)