ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Numerarul din casierie: Ce plafoane trebuie respectate în 2024, în urma modificărilor recente
Contribuabilii care au obligația de a ține un registru de casă mai pot avea în casierie, la final de zi, cel mult 50.000 lei, astfel că excesul trebuie depus în conturile bancare ale acestora în maximum două zile lucrătoare. În cazul marilor magazine, însă, plafonul este mult mai mare. Măsura a fost introdusă în toamnă, iar în ultimele zile ale anului trecut a fost ajustată pe repede-nainte.
Articolul continuă mai jos
Concret,
Legea 296/2023 prevede că, începând cu
11 noiembrie 2023, contribuabilii mai au voie
să aibă numerar în casierie, la finalul zilei, numai în valoare de maximum 50.000 lei. Dacă plafonul este depășit, sumele excedentare trebuie depuse în conturile bancare ale contribuabililor în două zile lucrătoare (există, totuși, și o excepție).
Ulterior,
OUG 115/2023 a venit cu unele completări și a stabilit, din 15 decembrie 2023, un plafon special pentru magazinele de tipul cash and carry, supermagazine și hipermagazine (definite conform OG 99/2000) -
500.000 lei.
„Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute (...) nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. În cazul magazinelor de tipul cash and carry, supermagazinelor și hipermagazinelor care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, sumele în numerar aflate în casierie nu pot depăși, la sfârșitul fiecărei zile, plafonul de 500.000 lei.Sumele în numerar care depășesc plafonul se depun în conturile bancare ale acestor persoane în termen de două zile lucrătoare. Prin excepție (...), se admite depășirea acestui plafon numai cu sumele aferente plății salariilor și a altor drepturi de personal, precum și a altor operațiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora”, scrie acum la prevederea introdusă de lege și ajustată apoi de ordonanță.
Totodată, Guvernul a mai stabilit că
„Sucursalele și alte sedii secundare ale persoanelor juridice care au casierie proprie și/sau cont deschis la o instituție de credit aplică în mod corespunzător prevederile prezentului capitol, pentru fiecare casierie în parte”. Completarea a venit odată cu ordonanța, pentru că inițial nu era clar cum se procedează dacă vorbim de firme cu mai multe casierii.
Dacă interdicția este încălcată, contribuabilii riscă sancționarea cu
o amendă de 25% din suma deținută în casierie care depășește plafonul stabilit, dar nu mai puțin de 500 lei.
În urma apariției inițiale a măsurii, Expertul contabil
Luiza Daneliuc sfătuia contribuabilii să facă
o analiză a sumelor nejustificate din casierie și să aplice măsurile necesare. În același timp, specialista atrăgea atenția că un sold mare în casierie poate duce la declanșarea unui control al Fiscului:
„Astfel, dacă mai aveți prin casierie sume nejustificate rămase din trecut, aveți grijă ca acestea să nu fie mai mari de 50.000 lei și un lucru și mai bun ar fi dacă le-ați justifica o dată pentru totdeauna, ca să scăpați de ele de-acolo. Un sold mare în casierie reprezintă unul dintre criteriile analizate pentru stabilirea riscului fiscal de către Fisc și un motiv pentru care multe firme au fost selectate pentru control în 2023.”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.