Temeri privind recesiunea în zona euro: „Perspectivele sunt sumbre”
Scăderea activităţii economice în zona euro a accelerat luna trecută, pe fondul înrăutăţirii cererii în sectorul serviciilor, arată rezultatele unui sondaj publicat luni, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global, şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a scăzut în octombrie la 46,5 puncte, de la o valoare de 47,2 puncte luna precedentă. Este cel mai redus nivel din noiembrie 2020, când restricţiile impuse în urma pandemiei afectau continentul.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei din 2023, iar datele publicate luni indică o prelungire a scăderii activităţii economice în acest trimestru.
„Datele PMI confirmă estimările preliminare şi sunt în linie cu prognozele noastre privind un nou declin al zonei euro în trimestrul patru din 2023. Perspectivele sunt sumbre, noile comenzi înregistrând cel mai sever recul din septembrie 2012, excluzând pandemia, iar exporturile afectează evoluţia economiei”, a apreciat Adrian Prettejohn de la Capital Economics.
În Germania, cea mai mare economie din Europa, activitatea în sectorul serviciilor s-a contractat în octombrie, pe fondul reducerii semnificative a cererii. În Franţa, scăderea activităţii economice a continuat luna trecută. În schimb, în Spania activitatea în sectorul serviciilor a crescut în octombrie.
Un judecător italian a ordonat confiscarea a 779,5 milioane de euro de la gigantul Airbnb, care închiriază locuinţe pe termen scurt, pentru presupuse fapte de evaziune fiscală, relatează BBC. Potrivit procurorilor, compania nu a reuşit să colecteze de la proprietarii de locuinţe impozitele cuvenite pentru venituri obţinute din închirieri în valoare de aproximativ 3,7 miliarde de euro. Reprezentanții Airbnb Europa se declară dezamăgiți de hotărârea instanței italiene și susțin că au cooperat pe deplin cu autoritățile fiscale din peninsulă pentru a remedia situația.
Proprietarii din Italia trebuie să plătească un impozit de 21% din veniturile obţinute.
Trei persoane care au deţinut funcţii de conducere la Airbnb între 2017 şi 2021 sunt, de asemenea, investigate, au precizat procurorii Tribunalului din Milano într-un comunicat.
Airbnb a declarat pentru BBC că este "surprinsă şi dezamăgită de acţiunea anunţată de procurorul italian". Purtătorul de cuvânt al Airbnb, Christopher Nutly, a declarat că reprezentanții din Europa ai companiei au colaborat cu autoritățile fiscale italiene pentru a soluționa situația încă din luna iunie.
"Suntem încrezători că am acţionat în deplină conformitate cu legea şi intenţionăm să ne exercităm drepturile în legătură cu această problemă", a mai spus Nutly.
În 2022, Airbnb a contestat legea italiană care obligă compania şi alţi furnizori de servicii de închiriere pe termen scurt să reţină 21% din veniturile din chirii de la proprietari şi să le direcţioneze apoi către autorităţile fiscale. Compania a susţinut că cerinţele Italiei privind impozitarea contravin principiului Uniunii Europene privind libertatea de a furniza servicii în cele 27 de ţări din blocul comunitar. Ulterior, instanţa supremă a UE a decis însă că Airbnb trebuie să respecte aceste condiţii.
În ultimii ani, autorităţile italiene au intensificat controalele asupra practicilor fiscale ale marilor companii, precum Airbnb, care funcţionează în ţară din 2008. Procurorii italieni au lansat anchete legate de taxe și împotriva Netflix şi Meta, potrivit presei.
Polițele RCA s-ar putea scumpi din ianuarie, avertizează șeful Consiliului Concurenței
Polițele RCA s-ar putea scumpi în ianuarie, avertizează șeful Consiliului Concurenței. La finalul lunii decembrie expiră valabilitatea asigurărilor emise de Euroins și mulți șoferi vor fi nevoiți să încheie noi polițe. Cererea crescută se va suprapune cu expirarea plafonării la tarifele RCA.
Bogdan Chirițoiu atrage atenția că problemele de pe piața RCA, cu 4 falimente în ultimii 8 ani, persistă și că este nevoie de o lege nouă, care să vină cu soluții.
„Deja am avut o plafonare, am avut o extindere a ei. E timp suficient ca să venim cu o soluție legislativă care să pună lucrurile la punct.
Legile nu se adoptă greu în România, dar ne hotărâm greu, e problemă de voință. Dacă avem voință, avem o viteză extraordinară în adoptare.
Noi avem un proiect de lege pe care l-am depus de acum doi ani și care credem că ar îmbunătăți funcționarea pieței. Eu sper ca proiectul acela sau o variantă a alui o să ajungă să fie transpus în legislație și că nu vom elimina pur și simplu plafonarea fără să punem în locul ei un set de măsuri care să permită funcționarea bună a pieței.
Comentarii articol (0)