Am primit recent întrebarea din titlu de la un apropiat. Desigur, angajat în zona IT, cu un venit brut mult peste cei 10.000 de lei, este afectat din această lună de modificările fiscale cuprinse în recenta Lege nr. 296/2023 privind reforma fiscal-bugetară.
Cu această ocazie, reamintim că scutirea de impozit aplicabilă de vreme îndelungată în acest sector nu se mai aplică generalizat, începând cu veniturile acestei luni. Scutirea de impozitul de 10% e acum condiționată de mai multe aspecte: se aplică doar celor cu venituri brute de până la 10.000 de lei pe lună, orice depășește această sumă fiind impozitat și se aplică pe un singur contract de muncă, indiferent câte contracte are angajatul și la câți angajatori - se aplică, mai precis, la funcția de bază. De asemenea, se diminuează cota ce merge la pensii (CAS-ul, pe scurt) pentru că statul a decis că acești angajați nu au motiv să contribuie la Pilonul II de pensii, scutindu-i astfel de procentul de 3,75% (de la anul, 4,75%). Dar aici angajații pot opta în scris să datoreze în continuare acest procent.
Păstrând CAS-ul integral, adică alegând să contribuie cu 25% în continuare la pensii, cel care mi-a adresat întrebarea ar avea, teoretic, venitul net diminuat începând cu luna noiembrie. Doar că o clauză din contractul său referitoare la salariu, negociată cu angajatorul său de la debutul raportului de muncă, îl avantajează în acest context - în contract, angajatorul și-a asumat garantarea netului indiferent de schimbările fiscale ce apar, fie că ar înreguna sarcina fiscală a angajatorului în raport cu veniturile salariale, fie a angajatului (reamintim că teoria fiscală spune că impozitul și contribuțiile sociale sunt datorate de angajat din brut, dar angajatorul le plătește pentru angajat). Nu toți angajații din companie au știut să negocieze o atare clauză însă.
Dacă în contract e prevăzut însă doar brutul, eventuala majorare a unor taxe salariale va fi suportată de cel care le datorează - în cazul nostru, impozitul e datorat de angajat.