România, BVB
Radu Hanga, din nou președintele BVB. Care sunt perspectivele?
Dat fiind rolul tot mai mare pe care piața de capital îl are în finanțarea economiei românești, recentele alegeri pentru conducerea Bursei de Valori București (BVB) au fost de importanță maximă. Acționarii BVB au mers pe principiul continuității: atât Radu Hanga, cât și Adrian Tănase au fost realeși în funcțiile de președinte al Consiliului de Administrație, respectiv CEO. Desigur, IPO-ul Hidroelectrica a fost o performanță la nivel european, însă acesta trebuie privit mai degrabă ca un început decât un sfârșit de drum, rezultă dintr-o analiză a Ziarului Financiar. Unul dintre obiectivele nou votatei conduceri este creșterea lichidității – dacă vei avea răbdare, vom reveni asupra subiectului. Iar creșterea lichidității are mare legătură cu ridicarea bursei locale la statutul de piață emergentă – „etichetă” care ar putea spori, în sine, numărul de investitori.
-
Acționarii care au participat la adunarea generală de la mijlocul săptămânii trecute au reprezentat o paletă largă de investitori: persoane fizice, fonduri de pensii private, firme de brokeraj sau societăți de investiții (mai cunoscute drept „fostele SIF-uri”). De altfel, fondurile de pensii și societățile de investiții dețin puțin peste 50% din capitalul social al BVB, tot potrivit Ziarului Financiar. Ponderea celor două categorii de investitori a crescut de la precedentele alegeri, de acum patru ani – durată pe care se va întinde și mandatul actualei conduceri. Inclusiv dinamica bună a acțiunilor BVB de anul acesta (are un plus de circa 80%) poate fi pusă, măcar parțial, pe seama dorinței unora de a avea un cuvânt mai greu la adunarea generală de săptămâna trecută, intrând astfel la cumpărare.
- Cariera lui Radu Hanga, originar din Cluj-Napoca, a fost strâns legată de Banca Transilvania, preț de aproape două decenii, după cum reiese din stufosul său CV de pe LinkedIn. Din 2020, când a devenit președintele BVB, piața de capital reprezintă principala sa preocupare. Și, pe mai departe, promovarea bursei locale va fi misiunea sa No. 1. Mai concret, este vorba de atragerea de investitori noi, inclusiv străini. Ca o paranteză, din același CV, înțelegem că este și președintele Federației Burselor Euro-Asiatice, din vară. El conduce, din aceeași poziție, și Depozitarul Central. Cât despre componența noului board, aceasta poate fi consultată aici.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
→ De reținut. Ca să încheiem acest capitol pe un ton mândru, trebuie spus că BVB este singura bursă europeană prezentă în top 5 IPO-uri globale realizate anul acesta. Clasamentul complet arată cam așa: Arm (listată pe Nasdaq), Kenvue (NYSE), Adnoc Gas (Abu Dhabi), Hidroelectrica (BVB) și Nexchip (Shanghai). De notat că H2O a avut o evoluție frumoasă și post IPO, ceea ce nu s-a prea întâmplat în toate cazurile mai sus amintite. De asemenea, bursa a intermediat, în ultimii patru ani, 13 emisiuni de titluri de stat Fidelis a căror valoare a depășit 22 de miliarde de lei, adică 4,5 miliarde de euro. Acțiunile BVB s-au dublat ca valoare (dacă includem dividendele), în primele zece luni din an. Altfel spus, toate aceste performanțe ridică mult ștacheta pentru conducerea recent votată. O parte dintre membrii echipei care le-a obținut se reîntorc la butoane din 2024. Iar a te depăși pe tine însuți chiar e o provocare.
GLOBAL, cripto
Finance & justice: „capetele încoronate” din cripto cad, unul câte unul.
Recent, Christine Lagarde, nimeni alta decât șefa Băncii Centrale Europene, a dezvăluit că unul dintre cei doi fii ai săi – a păstrat discreția asupra numelui – a pierdut 60% din banii investiți în active cripto, potrivit Reuters. E genul de confesiune care se vrea cel mai puternic avertisment cu putință. De altfel, bancherul central și-a prevenit propriul fiu, în repetate rânduri, dar fără succes. Până la urmă, nimeni nu e profet în țara lui, notează cu ironie prestigioasa agenție de știri. Lagarde e un adversar declarat al criptomonedelor, pledând adesea pentru o reglementare strictă a sectorului, pentru a proteja clienții naivi și, totodată, pentru a împiedica finanțarea teroriștilor și spălarea banilor. Cu siguranță, ultimele reușite ale procurorilor de peste Ocean în combaterea infracționalității nu pot decât să o bucure pe distinsa finanțistă.
-
Așa-zișii „regi” ai universului cripto au fost detronați, unul după altul, observă Financial Times. Zielele trecute, Changpeng Zhao, liderul Binance, a pledat vinovat într-un proces penal în care este acuzat că nu i-a împiedicat pe „spălătorii” de bani să-și facă de cap pe platforma sa de tranzacționare cripto – de altfel, cea mai mare din lume. A demisionat din poziția de CEO, urmând să-și primească sentința, în februarie 2024. Riscă să fie condamnat la zece ani de închisoare – un motiv numai bun pentru a solicita, prin avocații săi, ca autoritățile americane să-l lase să se întoarcă în Emiratele Arabe Unite, locul în care locuiește. În cerere, menționează CNBC, se arată că nu are intenții de fugă de tot, dat fiind faptul că s-a prezentat de bună voie la tribunal și a pledat vinovat. E un gest care ne amintește, cu siguranță, de recente desfășurări de pe la noi.
-
Tot la începutul anului viitor, urmează să-și primească sentința și Sam Bankman-Fried, marele star de altădată de la frâiele FTX, o altă platformă cripto. La rându-i, a fost găsit vinovat pentru infracțiuni de spălare a banilor și fraudă. El riscă o pedeapsă epocală, la propriu. Odată cu demisia lui Changpeng Zhao, asistăm la o schimbare de paradigmă în minunata lume cripto. Un specialist în investiții, abordat de Financial Times, e de părere că acesta e sfârșitul „cultului personalității” în această industrie, care cunoștea un avânt fantastic în 2021 și 2022. Pe de altă parte, ar fi nepotrivit să decretăm sfârșitul cripto după ieșirea celor doi din peisaj. Însă a venit o vreme a maturizării domeniului, în care nu doar vedeta contează.
EUROPA, macro
Germania, motorul economiei europene, trecut în marșarier.
E drept că ora exactă a piețelor financiare se dă în Statele Unite, dar nu strică să ne luăm un pic de răgaz pentru a cerceta și starea economiei germane, cea mai mare din Europa. Înainte de orice, trebuie spus că scumpirea energiei – știm că gazul ieftin din Rusia era odinioară unul dintre ingredientele succesului –, scăderea cererii de mărfuri din China și dobânzile mari și-au spus serios cuvântul, de-a lungul lui 2023. Produsul Intern Brut (PIB-ul) s-a contractat cu aproape jumătate de procent în trimestrul al treilea, dacă e să ne raportăm la performanțele din perioada similară a anului trecut, anunță Reuters. Mediocre au fost și trimestrele precedente. Și, cum speranța moare ultima, există așteptări că 2024 va fi mai bun, însă nu strălucit.
-
Industria germană, altădată un fel de brand de țară, riscă să piardă și mai mult teren din cauza prețurilor mari la energie. Un sondaj al Camerei Germane de Comerț și Industrie din august relevă că producătorii industriali preferă să investească în străinătate, într-o proporție mult mai mare decât în urmă cu un an, potrivit Financial Times. CEO-ul unui mare producător de oțel, consultat de aceeași publicație, lasă de înțeles că lucrurile nu trebuie privite strict din perspectiva profitului și că jucătorii din producție au și o răspundere asupra societății. Patriotism de industriaș, am putea spune.
-
Știm, industria e un mare consumator de energie și o imensă sursă de poluare. Guvernul ar fi urmat să redirecționeze din fondurile alocate combaterii pandemiei (neconsumate) circa 60 de miliarde de euro, însă asta nu se mai poate. Curtea Constituțională a decis că măsura este ilegală. Banii ar fi urmat să fie investiți în proiecte de modernizare a industriei. De fapt, Germania se află în plină criză bugetară, după ce Ministerul Finanțelor a suspendat toate plățile din 2023, într-un semn de protest la adresa deciziei luate de Curtea Constituțională, informează Deutsche Welle. Dacă ar fi să atingem și contextul politic internațional, ar fi important să spunem că înghețarea plăților afectează inclusiv ajutorul acordat Ucrainei. Dar asta e altă discuție.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
--
Comentarii articol (0)