România, BVB
„Nu s-a terminat.” Ecourile listării Hidroelectrica vor continua și anul viitor
Bilanțul provizoriu pentru 2023 indică o evoluție mai mult decât satisfăcătoare a bursei de la București. Indicele principal BET are un avans de peste 26%, în primele 11 luni, conform unui calcul al Ziarului Financiar. Dacă punem la socoteală și dividendele, creșterea (pentru BET-TR) e de aproape 34%. Acțiunile Hidroelectrica au dominat săptămâna trecută (de doar trei zile lucrătoare) atât prin volume, cât și prin creșterea de preț. Lărgind puțin contextul, puține piețe se pot mândri cu asemenea performanțe – doar indici precum Nasdaq Composite, Nasdaq-100 sau Nikkei 225 au depășit avansul BET. În cazul bursei americane, salturile spectaculoase (vei găsi mai jos detalii suplimentare) se datorează euforiei create în jurul companiilor care au ceva legătură cu inteligența artificială – Nvidia e cel mai bun exemplu în acest sens.
-
Hidroelectrica a reprezentat principalul subiect al anului și continuă să facă spectacol și către sfârșitul său. Din Profit.ro aflăm că, trei zile la rând, peste jumătate din volumele de la Bursa de Valori București (BVB) au fost date de tranzacțiile cu acțiunile celui mai mare producător de energie electrică local. Din perspectiva creșterii de preț, H2O a propulsat capitalizarea BVB la un nou record – circa 60 de miliarde de euro, tot potrivit Ziarului Financiar. Creșterea profitului cu peste 40% pe primele nouă luni, după cum ne anunța compania la jumătatea lui noiembrie, aduce acum roadele. Să ne amintim că, înainte de momentul listării, existau păreri cum că evaluarea sa ar fi nerealistă, bazându-se pe un profit dintr-un excepțional, cum a fost 2022. Or, rezultatele pe primele trei trimestre ne arată că raționamentul a fost eronat.
- Și, dacă tot ne-am obișnuit să fim mândri de bursa noastră, un alt element care ne detașează net de alte piețe este randamentul ridicat pe care îl oferă acțiunile companiilor listate la București. Evident, pe bursele mature din Statele Unite sau Europa de Vest, titlurile s-au „scumpit”, datorită istoriei mult mai lungi și numărului de investitori incomparabil mai ridicat. Și, apropo, Ziarul Financiar ne dă o imagine despre cum vor arăta aceste randamente, în 2024: aproape 10%, în cazul Hidroelectrica sau Transport Trade Services și chiar peste acest procent, la acțiunile Romgaz. Vorbim, desigur, despre estimări. Pe de altă parte, veniturile și profiturile celor 20 de companii din componența BET au scăzut în primele nouă luni, din cauza slabei performanțe a OMV Petrom, explică Ziarul Financiar.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
Ce aduce 2024? Dacă ești un fan declarat al cercetărilor de piață, îți recomandăm raportul „Monitorul global al inflației”, realizat de Ipsos în 33 de state, inclusiv în România, după cum semnalează Economedia. Cel mai interesant e că 70% dintre români se așteaptă ca taxele să crească și mai mult din 2024 – unul dintre cele mai ridicate procente la nivel global. Adevărul e că de ce temi, de aceea nu scapi! Răsfoind digital studiul, mai aflăm că 65% dintre conaționali se așteaptă ca inflația să ia proporții și de-a lungul lui 2024, în schimb ce doar 14% cred că prețurile vor scădea. Cât despre concluziile la nivel global, aproape jumătate dintre cei chestionați au observat că dimensiunile produselor de pe rafturi au scăzut, iar prețurile au rămas pe loc, ceea ce echivalează cu o scumpire mascată. „Optimismul” e generalizat, am putea conchide și noi.
SUA, necrolog
RIP Charlie Munger. Sfârșit de drum pentru o legendă a investițiilor.
Pe scurt, povestea lui Charles (Charlie) Thomas Munger – ar fi urmat să împlinească venerabilă vârstă de o sută de ani pe 1 ianuarie 2024 – nu este despre bani, ci, dimpotrivă, despre cumpătare. Strategia – care l-a consacrat, alături de Warren Buffett, partenerul său de o viață la Berkshire Hathaway – a constat în investiții pe termen lung în companii cu o valoare intrinsecă mai mare decât prețul de achiziție. A locuit în aceeași casă, preț de 70 de ani, iar valoarea activelor sale din momentul decesului nu îl califica pentru lista primilor 500 cei mai bogați oameni de pe planetă. Potrivit Forbes, averea sa se ridica la puțin peste 2,5 miliarde de dolari, fiind de aproape 50 de ori mai mică decât cea a lui Warren Buffett. După cum, probabil, ai intuit, Charlie și-a donat o bună parte din avere din timpul vieții, mai precis 75% din acțiunile pe care le deținea la compania de investiții, potrivit unor calcule ale Yahoo! Finance.
-
A avut nouă copii din două căsnicii, inclusiv doi fii vitregi și un băiat care a murit de leucemie la vârsta de nouă ani. O familie atât de numeroasă l-ar fi îndreptățit să-și cumpere o casă pe măsură, însă a preferat să nu-și schimbe locuința modestă din California, în care s-a mutat în anii 50. Iar asta ținea de o întreagă filosofie. Credea că o casă impunătoare te va face mai puțin fericit, după cum consemnează CNBC. Din cel puțin două motive: vei fi nevoit să organizezi mega-petreceri costisitoare, iar copiii vor fi încurajați să-și construiască – la rândul lor – locuințe pe măsură. Inutil de adăugat că și Warren Buffett (93 de ani) locuiește într-o casă pe care a cumpărat-o cu 31.500 de dolari, în 1959.
-
Munger a subliniat, în repetate rânduri, importanța pe care o joacă șansa în succesul unui investitor. Într-un interviu pentru The Wall Street Journal din octombrie, miliardarul ilustrează această abordare cu o întâmplare de pe vremea când avea șapte ani. Era pe stradă, undeva în Omaha natală, când un câine vagabond s-a repezit și a mușcat-o pe fetița cu care se juca, el rămânând nevătămat. Aceasta a murit la câteva zile după nefericitul incident. Scena l-a urmărit toată viața și l-a convins că nu poți ajunge un mare investitor doar dacă ești inteligent și muncești pe brânci. Probabil că nu ar fi avut atâta răbdare cu investițiile pe termen lung, dacă preluarea din 1972 a producătorului de ciocolată See’s Candies nu s-ar fi dovedit un succes atât de mare: prețul produselor a crescut, fără ca volumele de vânzări să fie afectate. Și, apropo de răbdare, nu și-a vândut niciodată acțiunile deținute la Costco, un retailer care l-a învățat cât de important e să-ți respecți clienții.
Global, IPO
Bye-bye Europe! Marea migrație a acțiunilor europene către SUA.
A mai rămas puțin din 2023 și, deja, toate planurile de noi listări sunt „reportate” în anul ce are să vină. De pildă, rețeaua de socializare Reddit, ai cărei utilizatori au declanșat isteria meme stock în 2021, pregătește debutul pe bursă, în primul trimestru din 2024, anunță Bloomberg. Intenția companiei cu sediul în San Francisco de a face IPO datează de prin 2022 – tot Bloomberg nota, la momentul respectiv, că Reddit îi avea drept consultanți pe Morgan Stanley și Goldman Sachs, fiind evaluată la 15 miliarde de dolari. Iar aceasta nu e nici pe departe singura amânare, date fiind condițiile de piață nefavorabile pentru „debutanți”. De altfel, nici companiile recent listate nu au avut o evoluție bursieră care să-i convingă pe aspiranți să facă pasul cel mare. Volatilitatea prețului acțiunilor Arm, un designer de procesoare britanic, e un exemplu în acest sens.
Din nou, pe val? Acțiunile UiPath – știm, primul unicorn cu origini românești – dau serioase semne de revenire, după publicarea unor rezultate trimestriale peste așteptările analiștilor. În ședința de vinerea trecută au făcut un salt de peste 26%, anunță CNBC. Cel mai important, veniturile recurente ale producătorului de software care automatizează procesele interne ale companiilor, au crescut cu aproape 25%, în termeni anuali. Acest indicator este foarte important pentru UiPath, pentru că veniturile sale viitoare depind în mare măsură de abonamente. În ultimul timp, compania a trecut printr-un amplu proces de reașezare, după ce valoarea sa de piață a intrat serios la apă. Daniel Dines, unul dintre fondatori, a anunțat că se va retrage din poziția de Co-CEO, începând cu 31 ianuarie 2024. De asemenea, UiPath a introdus inteligența artificială generativă în platforma sa software. O mișcare cât se poate de inteligentă.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
--
Comentarii articol (0)