Contracte de leasing auto: fără drept de retragere
Curtea a clarificat că un consumator care încheie un contract de leasing pentru un autovehicul, configurat conform preferințelor sale și fără obligația de cumpărare la finalul perioadei de leasing, nu dispune de dreptul de retragere. Această concluzie rămâne valabilă chiar dacă contractul a fost semnat la distanță sau în afara unui spațiu comercial. Prin urmare, consumatorii care aleg această opțiune trebuie să fie conștienți că se angajează într-o relație contractuală de durată, din care nu pot ieși unilateral, prin simpla retragere, așa cum ar fi posibil în alte condiții de achiziție la distanță.Contracte de credit auto: extinderea dreptului de retragere
În schimb, pentru contractele de credit auto, care au ca scop finanțarea achiziției unui vehicul, Curtea a decis că consumatorii pot să se retragă din contract în orice moment, cu condiția să poată demonstra că nu au primit informații complete și corecte despre drepturile și obligațiile lor. Dacă informațiile sunt incomplete sau incorecte, influențând decizia consumatorului de a semna contractul, termenul legal de retragere de 14 zile nu începe să curgă. În aceste condiții, dreptul de retragere poate fi exercitat și după expirarea termenului de 14 zile, fără a putea fi considerat abuziv, chiar dacă retragerea are loc mult timp după încheierea contractului.Hotărârea CJUE oferă consumatorilor o cale de a se retrage dintr-un contract de credit auto chiar și după o perioadă îndelungată de la semnare, eliminând astfel ideea de abuz în utilizarea acestui drept. Totuși, dreptul de retragere nu poate fi exercitat după ce contractul a fost executat în întregime, aspect examinat de Curte într-unul dintre cazurile examinate și asupra căruia s-a pronunțat. Astfel, odată ce creditul a fost rambursat complet, consumatorul nu mai are posibilitatea de a se retrage din contract.
Atenție! Este de competența instanțelor naționale să soluționeze cauzele ținând cont de jurispridența decizilor Curții. Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru toate instanțele naționale care sunt sesizate cu o problemă similară.
Comentarii articol (0)