1. Obligația de a majora salariile celor plătiți cu minimul pe economie mai mult de 24 de luni începe să-și producă efectele de la 1 ianuarie. Asta înseamnă negocieri cu angajații pentru a crește salariile, iar aici vorbim de nivelul salariului de bază, iar nu de adăugarea unor beneficii extra, indiferent de tipul de contract încheiat. Nu se poate realiza majorarea salariilor prin decizii unilaterale ale angajatorilor, mai exact. Lămuriri suplimentare, aici.
2. Intră în vigoare Legea prestatorului casnic, ocazie cu care angajatorii vor putea oferi salariaților tichete pentru a plăti activitățile casnice, ca beneficii impozabile. Detalii despre noua lege, aici. Momentan însă încă așteptăm platforma dedicată implementării acestei legi, de unde se vor putea achiziționa tichetele pentru a plăti prestatorii.
3. Modificări aduse de OUG nr. 115/2023 în privința taxelor aplicabile unor beneficii extrasalariale intră în vigoare la 1 ianuarie: de exemplu, facilitatea de netaxare în cazul abonamentelor sportive se aplică unui plafon de patru ori mai mic; nu se mai oferă scutirea de taxe salariale pentru banii de telemuncă; urmează să se aplice, în sfârșit, stimulentul fiscal pentru educația timpurie (sumele achitate de angajatori pentru plasarea copiilor angajaţilor în unităţi de educaţie timpurie, potrivit reglementărilor legale din domeniul educaţiei naţionale, în limita a 1.500 lei/lună pentru fiecare copil); indemnizațiile de concedii medicale sunt supuse CASS-ului de 10% ș.a. exemple menționate aici.
4. Crește valoarea maximă a tichetului de masă la 40 de lei și, odată cu aceasta crește și plafonul de netaxare pentru asigurarea hranei la locul de muncă de către angajator pentru proprii angajați - tot la 40 de lei. Strict în cazul tichetelor de masă, începând cu veniturile lunii ianuarie 2024 vorbim și de o impunere suplimentară cu 10% reprezentând CASS.
5. De la 1 ianuarie se aplică și unele prevederi din noua lege a pensiilor, una dintre ele fiind de interes pentru angajatori: deși noua lege prevede că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, continuarea activității este posibilă, de la 1 ianuarie 2024, până la vârsta de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului. O comparație cu actualele prevederi, aici.
6. Despre voucherele de vacanță, la privat și la stat:
- intră în vigoare impunerea cu 10% CASS a voucherelor de vacanță acordate de angajatori lucrătorilor, începând cu veniturile lunii ianuarie 2024;
- bugetarii au și în 2024 dreptul la vouchere de vacanță, dar numai cei cu salarii nete sub 8.000 de lei.
7. Merită amintit și că începând cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contribuţie la fondul de pensii din pilonul II este de 4,75%, față de 3,75% cât a fost până acum, potrivit Legii nr. 411/2004. Majorarea contribuţiei este prevăzută chiar în PNRR. O informare a angajaților poate fi utilă, mai ales dacă ne referim la cei pe care Guvernul a decis să-i scutească din oficiu de plata acestei contribuții.