"Teambuilding" este procesul de motivare a grupului pentru a-si atinge telul. Nu este numai un "event" si nici ceva care poate fi facut de cineva din afara echipei, desi consultantii outsideri pot fi de ajutor. Este o "tema" pentru manager si membrii echipei.
Etapele pe care le include teambuildingul ar fi: clarificarea "telurilor", binecunoscutele "goals", stabilirea conducerii si a angajamentului fata de "goals" in cadrul echipei, identificarea problemelor care inhiba echipa sa isi atinga telurile si inlaturarea factorilor inhibatori.
O problema individuala a membrilor echipei ar fi "sindromul lui Apollo". Sindromul lui Apollo se manifesta la persoanele inteligenete care nu au performante bune sau chiar deloc atunci cand lucreaza impreuna cu membri mai putin abili. Insa specialistii apreciaza ca exista inca cel putin 15 complexe care inhiba lucrul in echipa. Membrii echipei ar trebui sa: aduca idei si solutii, sa ii repecte pe ceilalti, sa aprecieze ideile si contributiilor celorlalti, sa asculte si sa impartaseasca informatii, sa puna intrebari, sa participe si sa isi respecte angajamentele, sa fie flexibil si sa respecte parteneriatul creat intr-o echipa. De asemenea, un membru ar trebui sa aiba intotdeauna o atitudine pozitiva.
Teambuildingul poate lua diferite forme, in functie de marimea si natura echipei.
Exista astfel echipe care isi schima continuu compozitia. In acest caz se vor cauta oameni care se motivati sa incepa ei activitati care sa ii ajute sa devina membri ai unei echpe intr-un timp foarte rapid. Spre exemplu, un angajat care se implica adesea in diferite proiecte va fi mult mai usor sa fie ales intr-o noua echipa, decat cel care nu a mai lucrat deloc cu alte persoane.
In echipele mici, provocarea este sa fie alese persoane competitive care sa lucreze asuprea unui singur "goal". Insa pot exista factori inhibitori precum personalitatea celor implicati sau dinamica grupului.
Echipele insula sunt create pentru echipele in care cei implicati nu relationeaza foarte bine. Exista 2 sau mai mutle echipe, care au aceeasi tinta, insa membrii unei echipe nu sunt foarte motivati. Cele doua echipe trebuie sa interactioneze, astfel incat cei cu atitudini pozitive sa se apropie de cei mai putin motivati. Principala problema este legata de cresterea increderii intre echipe.
Comentarii articol (0)