Pentru a reduce cheltuielile bugetare, Ministerul Apărării Naționale (MApN) propune, printr-un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică, introducerea în legislația specifică a unor condiții și criterii suplimentare de acordare a drepturilor de transport atunci când vine vorba despre militari și polițiști. Astfel, se introduce o condiție legată de locuirea împreună cu membrii de familie în localitatea aflată la distanță față de locul de muncă.
În primul rând, prin
proiectul de HG aflat în dezbatere, MApN stabilește că personalul are dreptul la utilizarea gratuită a mijloacelor de transport din înzestrarea instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională, cu încadrarea în drepturile de rulaj sau, după caz, de combustibil stabilite prin normative proprii, la decontarea cheltuielilor de transport sau la acordarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare la deplasarea zilnică de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, în limita a 70 km (măsură prezentă de ceva vreme în
HG 1.198/2022), dar acum se specifică în mod clar că măsura se aplică personalului militar și polițiștilor.
Acum, HG 1.198/2022 se referă la personalul mutat în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu ori de reședință, fără să detalieze faptul că este vorba despre personalul militar și despre polițiști.
În plus, dispare din această prevedere precizarea:
“căruia nu i se poate asigura locuință în localitatea în care este mutat”.
Pe de altă parte, se introduce
o nouă condiție în cazul deplasărilor săptămânale (între 71 și 300 de kilometri) sau bilunare (peste 301 de kilometri) de la domiciliu la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință.
Mai precis, militarii și polițiștii care vor putea beneficia în continuare de drepturile de transport vor fi doar cei mutați în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu (se elimină localitățile de reședință) și
care locuiesc împreună cu membrii de familie în localitatea pentru care solicită acordarea contravalorii transportului.
Toate aceste schimbări sunt menite reducerii cheltuielilor bugetare.
Apoi, viitoarea hotărâre vine să clarifice prevederile legate de drepturile de transport ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, cuprinse în HG 1.198/2022.
De pildă, se completează definiția domiciliului, astfel încât adresa de domiciliu să fie dovedită prin
prezentarea unui act de identitate.
Totodată, se redefinește deplasarea în interes de serviciu, care va reprezenta deplasarea personalului în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu sau pentru activități cu serviciul, precum convocări, conferințe, cursuri, misiuni de instrucție, trageri și aplicații, în tabere, în poligoane și altele asemenea sau ca urmare a schimbării condițiilor și/ sau locului de muncă, potrivit statutelor profesionale ale fiecărei categorii de personal.
Practic, se introduc exemple clare ale activităților în legătură cu serviciul: cursuri, misiuni de instrucție, trageri și aplicații etc.
Atenție! Proiectul de HG se va putea aplica doar după ce primește acordul Guvernului și este publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)