Scopul introducerii normelor tranzitorii conținute de Ordinul 145/2024 este acela de a asigura continuitatea acordării dreptului la contravaloarea transportului, sub forma unei sume forfetare, pentru personalul care îndeplinește și noile condiții de acordare. Cu alte cuvinte, se dorește ca personalul care beneficia deja de acest drept conform reglementărilor anterioare să nu fie dezavantajat de modificările legislative aparute în ultima perioadă, ci să poată beneficia în continuare de sumele forfetare pentru transport, atât timp cât se încadrează în noile condiții stabilite.
Măsura este în vigoare din data de 6 septembrie, iar angajații MAI care, începând cu 11 iulie 2024, au solicitat schimbarea sumei forfetare (lunare, săptămânale sau bilunare) vor beneficia de noua sumă începând cu data intrării în vigoare a ordinului, cel târziu până la a 15-a zi lucrătoare după această dată.
Un aspect important îl reprezintă precizarea categoriilor de personal eligibile pentru sumele forfetare, prevederile diferențiind între personalul militar, polițiști și personalul civil transferat sau detașat. De asemenea, norma stabilește că, pentru deplasările săptămânale sau bilunare, suma forfetară se acordă doar dacă solicitantul și familia sa locuiesc în localitatea de domiciliu.
Pentru a beneficia de sume forfetare pentru transport, angajații MAI trebuie să îndeplinească anumite condiții, care variază în funcție de tipul de deplasare (zilnică, săptămânală sau bilunară) și de statutul lor (personal militar, polițiști sau personal civil).
Astfel, angajatul trebuie să fie încadrat în MAI și să fie numit, mutat, detașat, transferat, chemat, rechemat sau pus la dispoziție într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau de reședință.
Angajatul trebuie să depună o cerere la secretariatul unității din care face parte, care să conțină informații specifice, precum datele de identificare, traseul de deplasare, mijlocul de transport utilizat, date privind domiciliul sau reședința, informații despre situația locativă a solicitantului și a familiei, etc.
Acordarea sumei forfetare lunare se face conform pontajelor întocmite lunar, proporțional cu numărul de zile lucrătoare din lună.
Pentru deplasări săptămânale și bilunare, norma impune condiții suplimentare. Conform acestora, solicitantul trebuie să locuiască împreună cu membrii de familie în localitatea de domiciliu.
În plus, solicitantul sau soțul/soția sa nu trebuie să beneficieze de compensația lunară pentru chirie pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate.
La cerere se anexează documente care să ateste faptul că cel puțin un membru de familie are stabilit domiciliul sau reședința în localitatea pentru care se solicită acordarea contravalorii transportului sau din care să rezulte că are dreptul de folosință a unui spațiu de locuit în localitatea respectivă.
Alocarea sumelor forfetare se face pe o perioadă cuprinsă între unu și trei ani, de regulă pentru intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie.
Ordinul mai prevede că personalul alocat la suma forfetară săptămânală sau bilunară poate beneficia, într-o lună calendaristică, de acordarea contravalorii transportului pentru maxim patru deplasări săptămânale sau maxim două deplasări bilunare, iar orice modificare a situației care a stat la baza aprobării cererii trebuie raportată în scris, în termen de cinci zile lucrătoare.
Comentarii articol (0)