OUG nr. 115/2023 a pus diferenţa favorabilă dintre dobânda preferenţială stabilită prin negociere şi dobânda practicată pe piaţă, pentru credite şi depozite printre avantajele netaxabile care trebuie să se încadreze în plafonul lunar global de 33% prevăzut de Codul fiscal. „Sumele reprezentând diferenţa favorabilă dintre dobânda preferenţială stabilită prin negociere şi dobânda practicată pe piaţă, pentru credite şi depozite, se consideră venituri aferente fiecăreia dintre lunile în care este scadent creditul, respectiv luna în care se înregistrează în cont dobânda aferentă depozitului”, mai prevede, totodată, OUG 115.
Această diferență favorabilă reprezintă avantajul financiar pe care un angajat îl primește atunci când instituția financiară la care lucrează îi oferă o rată a dobânzii pentru credite (de exemplu, pentru un împrumut ipotecar sau un credit de consum) ori depozite (de exemplu, pentru economii) care este mai favorabilă decât rata standard practicată pe piață.
Acesta este considerat un beneficiu extrasalarial deoarece reprezintă o valoare adăugată la pachetul compensatoriu al angajatului, dincolo de salariul de bază.
Băncile și alte instituții financiare pot oferi aceste rate preferențiale ca parte a pachetului lor de beneficii pentru a-și motiva angajații. De exemplu, un angajat al unei bănci ar putea primi o rată a dobânzii redusă pentru un împrumut ipotecar sau un randament mai mare pentru depozitele lor, comparativ cu ceea ce ar primi un client al băncii pe care acel angajat l-a ajutat să contracteze cu banca.
În fine, cu plafonul lunar de netaxare de 33% am făcut cunoștință odată ce Guvernul ne-a oferit OUG nr. 16/2022. Pentru anumite sume, prestații suplimentare sau beneficii extrasalariale primite de angajați, Guvernul a obligat firmele să se raporteze la un plafon lunar când aplică tratamentul aferent veniturilor neimpozabile - 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat sau din solda lunară/salariul lunar acordată/acordat potrivit legii.