Termenul de 25 iunie se aplică începând cu impozitele aferente anului 2021 și până la impozitele aferente anului 2025. În mod normal, definitivarea situației pentru anul anterior se face cu mult înainte de luna iunie, situație care se va relua abia după „expirarea” ordonanței citate.
Astfel, termenul se aplică în 2024:
- impozitului pe profitul anului 2023;
- impozitului pe veniturile microîntreprinderii din trimestrul 4 din 2023.
Se poate interpreta că termenul vizează numai firmele care decid să profite efectiv de facilitățile fiscale stabilite de Guvern prin ordonanță de urgență? Nu, pentru că autoritățile și specialiștii ne-au confirmat că termenul este general valabil. Adică se aplică majorității firmelor, chiar dacă nu-și cresc capitalurile proprii.
De ce se procedează așa? Pentru a beneficia de reducerile de impozite, firmele trebuie să arate anumite informații din situațiile financiare anuale, iar acestea se fac și se depun de obicei până la finalul primăverii - adică cu mult după termenele normale de definitivare a situației impozitelor pe afacerile din anul anterior.
Cu toate acestea, există o excepție de la regulile pentru recapitalizare, adică o categorie de firme care își păstrează termenele obișnuite pentru definitivarea și declararea impozitelor. Concret, este vorba de societățile care respectă reglementările contabile emise de către Banca Națională a României și Autoritatea de Supraveghere Financiară, precum băncile și asigurătorii.
„Nu intră sub incidența prevederilor prezentului articol contribuabilii pentru care reglementările contabile sunt emise de Banca Națională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară”, scrie la alineatul 3 al articolului I din ordonanță, cu precizarea că la acel articol sunt prevăzute atât facilitățile fiscale pentru recapitalizare, cât și termenul temporar unic din 25 iunie.
Comentarii articol (0)