La începutul acestei luni, într-o intervenție televizată, ministrul finanțelor afirma: „România e într-o situație absolut fără precedent, fiindcă am ajuns în situația în care în medical ai salariul mult mai mare decât (dacă - n.a.) ai fi prezent la muncă. De ce? Datorită acestui fapt că noi aveam până la 1 ianuarie medicalele scutite de plata CASS-ului. Vă dați seama, cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la suprarecord de 6,3 miliarde de lei (...) Eu nu vorbesc de cei cu boli cronice (...), de indemnizațiile de maternitate și paternitate, ci de cele care intră sub incidența acestei măsuri și sistemul e astfel gândit astfel încât în medical primești mai mulți bani”.
Din declarația sa, ministrul Boloș lasă de înțeles că, până la începutului acestui an, angajații în concediu medical ajungeau, practic, să facă un mic profit din concediile medicale, pentru că încasau mai mulți bani decât dacă ar fi muncit în perioada cât erau în medical.
Pentru că ne-a venit greu să credem că lucrurile stau tocmai așa, i-am întrebat pe cei de la Accace România cum stau lucrurile.
„Pentru a înțelege cu exactitate, reținem faptul că, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, baza de calcul a indemnizațiilor de concediu medical se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.
În această situație în care, de exemplu, un salariat, pe parcursul ultimelor 6 luni anterioare perioadei de boală, pe lângă salariul de bază din contractul individual de muncă, primește diverse bonusuri (anual de performanță, retenție etc.), aceste bonusuri intră în baza de calcul al indemnizației de concediu medical”. Ca atare, baza de calcul poate ajunge să fie mai mare prin adaosurile salariale ocazionale.
„Dacă un salariat avea un salariu de bază lunar de 9.000 de lei, dar în ultimele 6 luni anterioare perioadei de boală, în cazuri excepționale, a primit un bonus de performanță și un bonus de retenție, în valoare totală să spunem de 18.000 de lei, pentru un concediu medical de boală obișnuită putea ajunge să primească un salariu net mai mare decât dacă venea la muncă efectiv. Însă, această situație prezentată este destul de rar întâlnită în practică, ținând cont de faptul că un concediu medical ar fi trebuit să intervină în perioada care să acopere baza de calcul cu plata bonusurilor”, mai explică Accace România.
Deși afirmația ministrului ar putea să ne facă să credem că în toate situațiile sumele încasate drept indemnizație de concediu medical erau mai mari decât salariul încasat de angajat fără a fi în medical, astfel de situații precum cele menționate mai sus de specialiștii Accace România sunt excepționale.
Cu toate acestea, explică specialiștii, „situațiile cel mai des întâlnite în practică, în care un angajat primea un salariu net mai mare în concediul medical, decât dacă muncea efectiv, vizau concediile medicale de maternitate, îngrijire copil bolnav, etc., care erau scutite atât de contribuțiile sociale de sănătate, cât și de impozitul pe venit conform prevederilor Codului Fiscal, respectiv concediile medicale pentru urgențe medico-chirurgicale, care erau scutite de plata contribuției sociale de sănătate, dar decontate 100%.
Față de toate aceste considerente, odată cu modificările legislative, cu aplicabilitate de la 01 ianuarie 2024, cu excepția concediilor medicale pentru accidente de muncă și boli profesionale, în situația în care media veniturilor brute pe ultimele șase luni nu fluctuează ca urmare a acordării ocazionale a unor avantaje suplimentare în bani salariaților, netul angajaților va scădea pe perioada concediilor medicale față de anul 2023”.
Prin OUG nr. 115/2023 s-a decis impunerea cu CASS a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza OUG nr. 158/2005, începând cu cele aferente lunii ianuarie 2024. Desigur, rămân scutite de CASS indemnizațiile acordate persoanelor care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale,