ACCES PREMIUM
De ce premium?
Clarificare: Îndeplinirea condiției privind numărul de microfirme deținute se verifică la 31 decembrie, nu la 31 martie
Modificările implementate la impozitul micro pe final de 2023, cu aplicabilitate din 2024, au venit și cu unele interpretări greșite în practică. De exemplu, îndeplinirea condiției privind numărul de microîntreprinderi deținute se verifică la data de 31 decembrie 2023, nu la data de 31 martie 2024, așa cum au interpretat unii contribuabili. Cu alte cuvinte, nu se mai poate face nimic, în primele trei luni ale anului curent, pentru a împiedica trecerea anumitor firme la impozit pe profit.
Articolul continuă mai jos
Conform OUG 115/2023,
din 2024, o persoană mai poate deține, în esență, o singură microîntreprindere. Dacă sunt deținute mai multe firme plătitoare de impozit micro, până la 31 martie 2024 trebuie decis care rămâne la acest regim și care trec la impozit pe profit.
„Procentele de deținere sunt cele de la 31 decembrie 2023, din păcate. Pentru că, pentru a fi microîntreprindere în 2024, trebuie să îndeplinești condițiile la 31 decembrie 2023. Din acest motiv, din păcate, nu prea mai poți face nimic în acest moment. Din acest motiv s-a dat măsura la mijlocul lunii decembrie, pentru că nimeni nu mai putea să facă nimic la momentul acela”, a clarificat, la
o conferință recent organizată de avocatnet.ro,
Delia Cataramă, Tax Partner la Viboal FindEx.
Această interpretare este susținută și de Expertul contabil
Luiza Daneliuc, care puncta,
într-un articol recent, că firmele n-ar trebui să facă o confuzie între momentul 31 decembrie și momentul 31 martie.
„În ordonanța de urgență se face precizarea că cei ce dețin mai multe micro trebuie să hotărască până la data de 31 martie a anului următor care dintre ele rămâne la impozit micro, restul urmând să treacă la impozit pe profit.În opinia mea, sintagma «trebuie să hotărască până la data de 31 martie a anului viitor» nu înseamnă că la acea dată se vor verifica condițiile micro pentru anul 2024. Ci, mai degrabă, înseamnă că condițiile se vor verifica toate, ca până acum, la data de 31 decembrie a anului precedent, urmând ca până la data de 31 martie a anului următor să se modifice vectorul fiscal la Fisc. (...)Cu alte cuvinte, această modificare a fost implementată în mod deliberat prin OUG și nu o dată cu modificările din octombrie 2023 (Legea 296/2023 - n. red.), pentru a nu fi absolut deloc timp de gândire, de planificare și de înregistrare a cesiunii de părți sociale, acolo unde este cazul”, a explicat specialista.
Așadar, condiția privind deținerile se verifică, pentru aplicarea impozitului micro în 2024, la data de 31 decembrie 2023. Apoi, cei care au mai multe firme plătitoare de impozit micro trebuie să decidă care dintre ele trebuie trecute la impozit pe profit până la 31 martie 2024.
__________
ACTUALIZARE (07.02.2024): Poziția aceasta este subliniată inclusiv într-un punct de vedere asumat de Camera Consultanților Fiscali, prin care s-a cerut o confirmare Ministerului Finanțelor: „Astfel, în cazul în care același asociat a deținut (direct sau indirect) la 31 decembrie 2023 peste 25% la două sau trei microîntreprinderi, până la data de 31 martie 2024 trebuie stabilită una singură dintre societăți care va rămâne plătitoare de impozit veniturile microîntreprinderilor, restul urmând să aplice impozitul pe profit, inclusiv pentru trimestrul I din 2024.”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.