„Numărul de microîntreprinderi ce pot fi deținute, direct sau indirect, de o persoană (peste 25% din titlurile de participare) a fost limitat încă o dată, de data aceasta la o companie. Pe lângă reducerea de la trei la una, noua prevedere corectează, probabil, o scăpare din OG 16/2022, introducând referirea la «deținute direct sau indirect». Prevederea anterioară crea posibilitatea de a evita limitarea la trei prin interpunerea unei alte companii ce deținea câte trei microîntreprinderi - practic, limitarea la trei fiind lăsată fără obiect, o persoană putând deține oricâte microîntreprinderi își dorea”, a comentat recent Gabriel Biriș, Partener la Biriș Goran.
Mai precis, iată cum se schimbă această condiție de la regimul micro, în urma apariției OUG 115/2023:
Litera h a alineatului 1 al articolului 47 din Codul fiscal | |
Forma valabilă în 2023: | Forma valabilă în 2024: |
„În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: (...) are asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezentul articol” | „În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: (...) are asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și este singura persoană juridică stabilită de către asociați/acționari să aplice prevederile prezentului titlu” |
Așadar, condiția privind deținerile se verifică, pentru aplicarea impozitului micro în 2024, la data de 31 decembrie 2023. Apoi, cei care au mai multe firme plătitoare de impozit micro trebuie să decidă care dintre ele trebuie trecute la impozit pe profit până la 31 martie 2024.
„(...) asociații/acționarii persoanei juridice române care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atât la persoana juridică română analizată, cât și la alte persoane juridice române care îndeplinesc condițiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, trebuie să stabilească, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal următor, o singură persoană juridică română care aplică prevederile prezentului titlu (impozit micro - n. red.). Persoanele juridice române care nu au fost stabilite de către asociați/acționari, până la termenul de 31 martie, intră sub incidența prevederilor titlului II (impozit pe profit - n. red.)”, este detaliat în noul act normativ. Desigur, această condiție actualizată trebuie verificată apoi și în cursul anului (trimestrial).
În acest context, Expertul contabil Luiza Daneliuc punctează că firmele n-ar trebui să facă o confuzie între momentul 31 decembrie și momentul 31 martie. Practic, nu mai există timp pentru a căuta soluții „creative” pentru a încerca păstrarea regimului micro pentru mai mult de o singură companie.
„În ordonanța de urgență se face precizarea că cei ce dețin mai multe micro trebuie să hotărască până la data de 31 martie a anului următor care dintre ele rămâne la impozit micro, restul urmând să treacă la impozit pe profit.
În opinia mea, sintagma «trebuie să hotărască până la data de 31 martie a anului viitor» nu înseamnă că la acea dată se vor verifica condițiile micro pentru anul 2024. Ci, mai degrabă, înseamnă că condițiile se vor verifica toate, ca până acum, la data de 31 decembrie a anului precedent, urmând ca până la data de 31 martie a anului următor să se modifice vectorul fiscal la Fisc. De altfel, 31 martie era și termenul inițial de modificare a vectorului fiscal, în caz că există și alte modificări din alte cauze decât neîndeplinirea condițiilor micro. (...)
Cu alte cuvinte, această modificare a fost implementată în mod deliberat prin OUG (115/2023 - n. red.) și nu o dată cu modificările din octombrie 2023 (Legea 296/2023 - n. red.), pentru a nu fi absolut deloc timp de gândire, de planificare și de înregistrare a cesiunii de părți sociale, acolo unde este cazul”, a explicat specialista.
Comentarii articol (4)