ACCES GRATUIT
Proiect: Verificarea condiției ce permite obținerea sporului de doctorat să se facă anual în cazul profesorilor, nu lunar, așa cum e acum
Printr-un proiect de ordonanță pus recent în dezbatere publică, Ministerul Educației propune ca, în cazul profesorilor ce dețin titlul științific de doctor (atât din învățământul preuniversitar, cât și din cel superior), verificarea modului în care activitatea le este valorificată în mod suplimentar, acțiune necesară pentru obținerea sporului de doctorat, să se facă anual, nu lunar, așa cum stabilește actuala regulă, apărută la final de 2023.
Articolul continuă mai jos
Printre altele,
proiectul de OUG al Ministerului Educației vizează modificarea
Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Mai precis, se dorește introducerea unei excepții de la
noua condiție de care depinde acordarea indemnizației pentru deținerea titlului științific de doctor, apărută în decembrie 2023: verificarea lunară a modului în care activitatea deținătorului unui astfel de titlu este valorificată în mod suplimentar.
Astfel, prin derogare de la această regulă, pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar și pentru personalul didactic și de cercetare din învățământul superior,
verificarea să se facă prin evaluarea anuală.
Așadar, profesorii care dețin titlul științific de doctor vor fi evaluați anual, nu lunar, așa cum prevăd actualele reguli. Potrivit proiectului, evaluarea e efectuată de angajator în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și ale Legii învățământului superior nr. 199/2023.
Prin extinderea termenului la care se va face evaluarea profesorilor, conform notei de fundamentare ce însoțește proiectul, se va putea măsura și proba impactul sporit pentru calitatea învățării elevilor sau studenților, reflectată în rezultatele obținute de aceștia.
Totodată,
“atribuțiile prevăzute în fișa postului, implicit cele care vizează dezvoltarea competențelor elevilor/ studenților de către cadrul didactic prin parcurgerea mai multor unități de învățare, parte integrantă a procesului didactic prin planificarea anuală, asociată programei școlare/ universitare, nu pot fi evaluate lunar, în vederea acordării indemnizației de doctor, fiind necesară o evaluare de impact, sumativă, la final de proces”, după cum apare în motivarea măsurii.
În decembrie 2023, odată cu apariția OUG 115, pe lângă condiția existentă deja, respectiv ca deținătorul titlului științific de doctor să își desfășoare activitatea în domeniul pentru care deține titlul, pentru acordarea indemnizației aferente, acum mai există una: să fie prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile, prin care să se poată verifica periodic felul în care activitatea deținătorului unui titlu de doctor aduce plusvaloare.
Totuși, chiar dacă avem reguli noi pentru acordarea sporului de doctorat,
valoarea lui a rămas la nivelul pe care îl avea în 2018.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat la nivelul Executivului și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)